Flera vittnen åkte Jetline dagarna innan olyckan: ”Något var konstigt”

Publicerad 2023-06-27

Efter dödsolyckan på Gröna Lund strömmar vittnesmålen in.

Aftonbladet har pratat med ett flertal besökare som larmar om Jetline dagarna och timmarna innan urspårningen:

– Min dotter kom hem och sa att hon aldrig vill åka den mer. Jag känner mig inte trygg med att hon ska tillbaka till Gröna Lund, säger Nathalie Ericsson, mamma till 14-åriga Nicole.

Efter söndagens dödsolycka på Gröna Lund har flera läsare hört av sig till Aftonbladet och vittnat om problem med Jetline dagarna innan urspårningen.

Öppnade byglarna med stång

Mattias Ariola arbetar inom hemtjänsten och åkte Jetline ungefär en vecka innan olyckan.

– Jag hade en ledsagning med kund och var där hela dagen. I slutet åkte vi Jetline. Under sista raksträcka för att komma in i depån låser sig hela vagnen.

Det blev en dramatisk ”räddningsoperation”.

– Fyra stycken ur personalen fick öppna byglarna för hand med någon metallstång. Sen fick vi hoppa ut och promenera resten av vägen. Jag hade en kille med som var halvförlamad, så det var problematiskt.

Matias Ariola.

Åkte med lös bygel

Nathalie Ericsson gav sin 14-åriga dotter Nicole ett guldkort på Gröna Lund i födelsedagspresent. Helgen innan olyckan var hon där, precis som så många gånger tidigare under sommaren.

– Den här gången kom hon hem och var skärrad. Personalen hade fått stå och trycka ned bygeln jättelänge innan den klickade i.

Men de tryckte uppenbarligen inte hårt nog.

– Sen släppte den under åkturen. Hon kom hem och sa att hon aldrig vill åka den mer. Det känns inte alls bra. Jag känner mig inte trygg med att hon ska tillbaka till Gröna Lund.

Nathalie Ericsson och dottern Nicole.

”Sämsta vagnen den dagen”

En pappa som vill vara anonym var på Gröna Lund och åkte Jetline på midsommar tillsammans med sin familj.

– Vi hade åkt den många gånger den dagen. Men den sista gången höll de på att knuffa till fronten på den, som att den stod snett.

Dessutom var det något konstigt under färden.

– Vi skämtade om det när vi gick av. Att det var den sämsta vagnen på hela dagen. Med facit i hand borde vi ha sagt någonting, men det tänkte vi ju inte på då.

”Hörde en smäll”

Bara minuter innan katastrofen slog till i söndags åkte Kimmy Groot och hennes vänner Jetline.

– Vi tyckte att det kändes ovanligt guppigt och konstigt. Det är svårt att förklara, men något kändes fel. Sen åkte min sambo också och han sa samma sak och dessutom satt hans bygel inte fast ordentligt. Men vi tänkte inte över det så mycket. Det är ju en gammal berg- och dalbana.

När de står och pratar om den konstiga upplevelsen sker olyckan.

– Bara två–tre minuter senare hörde vi en smäll. Vi såg hjulet flyga genom luften och helt plötsligt började massa personer springa från kön.

Kimmy Groot.

Fick blåmärken

Dagen innan, lördagen, hade Nathalie Inci tagit med sig hela familjen till Gröna Lund.

– Jag gillar verkligen Jetline så jag åkte i den flera gånger. Men den skakade så himla mycket. Svängde fram och tillbaka. Barnen kände samma sak.

Dessutom reagerade hon över att ingen kollade att bygeln satt fast.

– Det var så mycket folk så jag tror inte de hade tid.

Åkturen gav ett blåmärke som souvenir.

– Jag kände hur benen flyttade på sig hela tiden och hur kroppen åkte fram och tillbaka . Det gjorde så ont i huvudet jag kunde inte sova på kvällen.

Nathalie Inci.