Genomförde avancerade stölder med preparerad väska

Publicerad 2020-06-09

Väskan hade preparerats med folie för att inte utlösa larm.

Den 33-åriga mannen begav sig på en stöldturné från Malmö till Uppsala.

Med sig hade han en preparerad väska för att lura butikers larmsystem.

När han greps på bar gärning hittade polisen mängder med stöldgods i hans bil.

Det var personal som den 29 maj i år fattade misstankar mot mannen när han befann sig på köpcentret i Boländerna. De slog larm till en butikskontrollant som skuggade mannen från butik till butik.

När butikskontrollanten var säker på att det handlade om stölder slog han larm till polisen. 33-åringen greps i anslutning till sin bil där mängder av märkeskläder påträffades. Värdet uppskattas till drygt 16 000 kronor.

Poliserna beslagtog även en ryggsäck som preparerats med folie för att lura butikernas larmsystem.

Erkände direkt

I förhör erkände mannen stölderna direkt. Han berättade att han kom till Sverige för att inte längre kunde jobba som taxichaufför i sitt hemland på grund av coronapandemin. Han trodde att han skulle jobba i Sverige men i stället fick han hjälp att preparera väskan och instruktioner om hur han skulle gå till väga för att stjäla kläder.

I en lånad bil begav han sig norr om Stockholm eftersom, det enligt instruktionerna, var mindre risk att åka fast där.

Mellan 28 och 29:e maj i år genomförde 33-åringen flera avancerade stölder mot minst fyra sportbutiker i både Uppsala och Gävle.

– Jag stal för att få pengar för att kunna ta mig hem till min familj, min fru och min lilla dotter. Jag är ledsen för det jag har gjort, säger mannen i förhör.

Han åtalas nu för fyra fall av stöld.

Följ ämnen i artikeln