Kristersson i brev till Erdogan: Redo att åka till Ankara på kort varsel

Publicerad 2022-10-21

Ulf Kristersson står redo att träffa president Erdogan i Ankara ”så snart som möjligt”.

Det uppger statsministern i ett brev som skickades till den turkiska presidenten i går – där han föreslår ett fördjupat samarbete mellan länderna:

”Ministrarna i min nya regering är angelägna att ta initiativ för att främja denna breda agenda”, skriver Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson besökte i går Nato-högkvarteret i Bryssel med budskapet att han vill föra in ny kraft i samarbetsavtalet med Turkiet.

Under en presskonferens påtalade Kristersson att en resa till Ankara för att besöka Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är under planering.

Samtidigt skickade Ulf Kristersson i går ett brev till president Erdogan, enligt Sveriges ambassad i Turkiet, kan Aftonbladet rapportera.

”Jag står redo”

I brevet betonar Ulf Kristersson att han står redo att åka till Ankara med kort varsel.

”Jag hoppas att du och jag kan ha en detaljerad diskussion om det här ärendet inom kort. Jag står redo att resa till Ankara så snart det passar dig”, skriver Ulf Kristersson.

I brevet betonade Kristersson att han vill fördjupa samarbetet med Turkiet på flera plan, särskilt inom kampen mot terrorism.

”Vi tar Turkiets säkerhetsproblem väldigt seriöst och önskar samarbeta i kampen mot terrorism i alla dess former och manifestationer, och där ingår hoten från terroristorganisationen PKK och alla andra terroristorganisationer och deras förgreningar”.

Kristersson skriver vidare att ”min regering kommer att intensifiera antiterror-samarbetet med Turkiet för att förebygga aktiviteter från de här terrorgrupperna. På det här området har besök i Ankara nyligen av svenska Säkerhetspolisen och justitiedepartementet kunnat skapa starka plattformar för samarbete.”

I sitt brev till Erdogan skriver statsminister Ulf Kristersson att regeringen vill intensifiera antiterror-samarbetet med Turkiet.

”Outnyttjad potential”

I brevet redogör Kristersson även för Sveriges nya regering – och uppger att de nyutnämnda ministrarna är redo att engagera sig i de svensk-turkiska relationerna.

”Jag är ledare för en koalitionsregering. Min nya regering består av tre partier: Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Vi har skapat en stark enighet och tar på oss ansvaret att leda landet i en svår tid”.

Om ministrarnas arbete skriver Kristersson:

”Det finns outnyttjad potential i våra bilaterala relationer. Vi borde samarbeta mera kring kultur, handel och andra politiska områden. Jag vet att ministrarna i min nya regering är angelägna att ta initiativ för att främja denna breda agenda”.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan berättar i en intervju att ett statsbesök kommer att bli av.

Vill testa uttalanden

Efter att brevet mottagits i Ankara uttalade sig presidenten Erdogan i turkisk media:

– Den nya statsministern sällar sig till striden mot terrorism och terrorister, säger presidenten enligt Reuters.

I samma intervju slog Erdoğan fast att ett statsbesök kommer att bli av:

– Uppriktigheten i hans uttalanden kommer naturligtvis att testas i det möte som vi kommer att hålla.

John Granlund

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Följ ämnen i artikeln