Försvarsexperter: Visar hur farligt kriget är

Publicerad 2022-11-15

Raketer har träffat Polen ett par kilometer från ukrainska gränsen.

I nuläget är det oklart var raketerna kommer från.

– Det visar hur farligt det här kriget är, inte bara för Ukraina utan för hela Europa, säger säkerhetsexperten Katarina Engberg.

Två personer uppges ha dött i en explosion i polska byn Przewodów, ett par kilometer från gränsen till Ukraina och norr om Lviv, rapporterar flera polska medier.

Enligt en källa inom den amerikanska underrättelsetjänsten ska det ha varit ryska raketer som träffade Polen i dag, rapporterar AP.

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i ett tal på tisdagen att det är ryska raketer som träffat Polen.

– Terrorn sträcker sig utanför våra gränser, säger han.

Men i nuläget är det oklart om det rör sig om en riktad attack eller inte. Det är inte heller fastställt om raketerna kommer från Ryssland, då det även förekommer uppgifter om att raketerna skjutits ner av Ukraina.

Kreml nekar också till inblandning i händelsen.

Enligt Katarina Engberg, säkerhetspolitiskt analytiker, visar detta dock hur farligt kriget i Ukraina är.

– Inte bara för Ukraina, utan för hela Europa. Och vilka tydliga spridningsrisker det finns med kriget, att det kan spilla över till Natoterritorium, säger Katarina Engberg i SVT:s Aktuellt.

Katarina Engberg

”Måste ske en utvärdering”

Enligt källor till Radio Zets reporter ska det handla om två raketer och explosionen ska sannolikt ha orsakats av delar från en sönderskjuten rysk raket som ukrainska armén skjutit ner. Uppgifterna har ännu inte bekräftats från officiellt håll.

– Nu får vi vänta först och se. Det måste ske en utvärdering, vad var det för typ av missiler och var kom de ifrån. Utifrån det antar jag att Nato kommer reagera på ett proportionellt sätt, fortsätter Katarina Engberg.

Hon säger också att Nato kommer tvingas reagera på något sätt om det visar sig att raketerna kommer från Ryssland.

Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan, understryker också att det förekommer olika uppgifter om vad som har skett.

– Det skulle kunna vara en ukrainsk robot som skjutit ner ryska robotar också. Så i det här läget är det bara att vänta och se. Vi vet inte jättemycket, men det är allvarligt när det sprider sig och dödar polska medborgare också, säger han.

Följ ämnen i artikeln