Biden: Osannolikt att raketen avfyrades från Ryssland

Uppdaterad 2022-11-16 | Publicerad 2022-11-15

Det var en ryskproducerad raket som slog ner i Polen, uppgav landets regering på tisdagskvällen.

Timmarna senare sa dock USA:s president Joe Biden att det är osannolikt att roboten avfyrades från ryskt territorium.

– Det finns preliminär information som bestrider det, sa han.

Under onsdagsmorgonen kommer uppgifter om att roboten kan ha avfyrats av Ukraina för att skjuta ner en rysk robot.

Följ ämnen
Ukraina

Två män i 50- respektive 60-årsåldern dog i tisdagseftermiddagens explosion i den polska byn Przewodów, ett par kilometer från gränsen till Ukraina.

Tidigt rapporterade nyhetsbyrån AP, med hänvisning till en källa inom den amerikanska underrättelsetjänsten, att det var ryska raketer som orsakade detonationen.

Polens regering sa länge ingenting, men vid midnatt uppgav utrikesdepartementet att en ryskproducerad robot slog ner i Przewodów.

”Med anledning av detta har utrikesministern Zbigniew Rau kallat upp den ryska ambassadören till utrikesdepartementet och krävt en omedelbar och detaljerad förklaring”, skriver polska UD i ett pressmeddelande.

– Vi har ännu inga konkreta bevis om vem som avfyrade raketen. Utredning pågår. Snälla, håller er lugna. Polska soldater är på plats och vi har våra allierades stöd, sa president Andrzej Duda.

Han kallade explosionen för ”en isolerad incident”.

– Det finns inga indikationer på att det ska upprepas.

Biden: ”Osannolikt”

USA:s president Joe Biden befinner sig på G20-konferensen på Bali i Indonesien. Där mötte han reportrar efter ett blixtinkallat krismöte med ledarna för Nato- och G7-länderna under onsdagsmorgonen, svensk tid.

Enligt CNN sa Biden att det finns uppgifter om att roboten inte avfyrades från Ryssland.

– Det finns preliminär information som bestrider det. Jag vill inte säga det förrän vi har undersökt det fullt ut, sa Biden och fortsatte:

– Det är osannolikt utifrån projektilbanan att den avfyrades från Ryssland. Men vi får se.

Någon timme efter Bidens presskonferens uppgav en källa för CNN att Nato registrerat missilen på radar från en övervakningsfarkost ovanför polskt luftrum.

– Underrättelseuppgifter med radarspår gavs till Nato och Polen, sa uppgiftslämnaren.

Tidiga fynd pekar under onsdagsmorgonen på att den robot som slog ner i Polen avfyrades av Ukraina för att skjuta ner en rysk robot, skriver AP:s reporter på Twitter och hänvisar till amerikanska myndighetskällor.

Uppgifter om modellen

Raketen slog ner klockan 15.40 på tisdagen. Vissa bybor säger sig ha hört två explosioner, andra är säkra på att det bara var en.

Enligt uppgifter till polska Polsatnews var det sannolikt en rysk kryssningsrobot av typen KH-101 som slog ner i Przewodów. Modellen har avfyrats under hela kriget, inklusive i massanfallet mot ukrainska städer under tisdagen, skriver tidningen.

Premiärminister Mateusz Morawiecki blixtinkallade till krismöte i samråd med president Andrzej Duda där bland annat utrikesministern, justitieministern och befälhavare inom försvaret ska ha deltagit.

– Vi kommer att höja den militära beredskapen över hela landet. Vi håller på att överväga Natos artikel 4, sa premiärministerns talesperson Piotr Muller efter mötet.

Stoltenberg håller krismöte i Nato

Såväl Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som Joe Biden talade under kvällen i telefon med den polska presidenten.

– President Joe Biden har varit tydlig med att USA står upp för sin allians med oss. USA, tillsammans med oss, garanterar Polens säkerhet, såväl som hela Nato, sa Duda på en presskonferens enligt polska Radio Lublin.

Duda sa också att amerikansk militär ska delta i undersökningarna i Przewodów.

– Våra experter arbetar på platsen för incidenten. President Joe Biden gjorde klart att han också skickar amerikanska experter som ska hjälpa våra.

Under kvällen bekräftade Nato att dess ambassadörer har kallats till möte i Bryssel på onsdagen på grundval av Nato-fördragets artikel 4.

– Generalsekreteraren kommer att leda ett krismöte med Nato-ambassadörer i morgon för att diskutera denna tragiska händelse, sa Natos talesperson Oana Lungescu, enligt AFP.

Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har inte bekräftat uppgifterna om en rysk raket, men uppgav under kvällen att man ”undersöker saken”, rapporterar Reuters.

Ryssland nekar till inblandning

Ryssland slog under kvällen ifrån sig alla anklagelser.

”Uttalanden från polska medier och tjänstemän om det påstådda fallet av ryska raketer i Przewodów är en avsiktlig provokation för att eskalera situationen. Inga attacker gjordes mot mål nära den ukrainsk-polska gränsen med ryska medel”, uppgav ryska försvarsdepartementet under kvällen enligt TASS.

Enligt källor till polska Radio Zet kan explosionen ha orsakats av delar från en rysk raket som ukrainska armén skjutit ner. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skrev dock på Twitter att det inte var en ukrainsk raket som träffade Polen.

”Ryssland främjar nu en konspirationsteori om att det påstås vara en raket från ukrainskt luftförsvar som föll på det polska territoriet. Vilket inte är sant”, skriver han.

Under tisdagen avfyrades omkring 100 raketer mot ukrainska städer i ett av de största ryska massanfallen hittills.