90 ukrainska desertörer har dött på flykt från fronten

Publicerad 2023-06-15

6 200 ukrainska män har flytt till Rumänien för att slippa kriga mot ryssarna.

90 desertörer har drunknat i gränsfloden Tisa eller frusit ihjäl, rapporterar BBC.

– När de tar sig över floden och kommer hit är de frusna, blöta och rädda. De tror att vi ska skicka tillbaka dem. Det gör vi aldrig, säger gränsvakten Maria.

Ukrainas gränspolis griper varje dag omkring 20 män som försöker lämna landet för att undkomma den obligatoriska militärtjänstgöringen, rapporterar BBC.

Upp till 10 års fängelse hotar alla ukrainska män mellan 18 och 60 år som försöker slippa hamna vid fronten.

Ändå betalar många ukrainare tusentals euro till smugglare för att försöka lämna landet. Andra stannar i Ukraina men betalar mutor till tjänstemän för att slippa militärtjänstgöringen, enligt BBC.

Det finns också uppgifter om att ukrainska befäl beordrat mönstringskontoren att inte skicka rekryter som uppfattas som räddhågsna, eftersom de bara blir en börda vid fronten.

BBC har träffat flera ukrainska desertörer i Rumänien, som flytt över bergen från Ukraina. En av dem förlorade alla tår på ena foten:

Floden Tisa utgör gräns mellan Rumänien och Ukraina.

– Under andra natten i snöstormen ringde jag till min fru och sade att ”jag är ledsen, jag kommer inte att klara det”, berättar mannen, som vill vara anonym.

Hustrun svarade ”var inte dum, res dig upp och fortsätt”. Det gjorde han, och klarade sig över gränsen.

En annan anonym desertör hade en lättare flykt. Han vadade smärtfritt över gränsfloden och var plötsligt i säkerhet. Han visar bilder från skyttegravarna vid fronten, som han flydde från:

– Alla de här människorna är döda, utom jag och den där, säger han till BBC och pekar på en kvinna i kamouflageuniform.

Många av desertörerna som flytt till Rumänien tillhör den rumänska minoriteten i Ukraina. Men BBC:s granskning visar att flykten från militärtjänstgöring är ett utbrett fenomen.

– Ett land måste ha hjärnor. Min son är en av hjärnorna i mitt land i framtiden, säger en kvinna som lämnade sitt jobb och tog sonen till Rumänien några veckor innan han fyllde 18 år.

– Han är smart men inte så stark, säger hon till BBC och konstaterar att hon inte vet om hon och sonen någonsin kan återvända till sitt hemland.

Ukrainska Bachmut, april 2023.