Amelia Earharts flygplan kan ha hittats

Publicerad 2024-01-31

 Amelia Earhart med sin Lockheed Vega omgiven av en folkmassa efter att hon blev den första kvinnan att flyga solo från Hawaii till Kalifornien 1935.

Suddiga bilder tagna på havets botten.

De ser inte mycket ut för världen.

Men det kan vara lösningen på ett av vår tids största flygmysterier.

1937 skulle den amerikanska flyghjältinnan Amelia Earhart bli första kvinnan att flyga jorden runt.

Men någonstans över Stilla havet störtade planet med piloten Earhart och hennes kartläsare Fred Noonan ombord.

Några kroppar eller något plan hittades aldrig, och 1939 dödförklarades Amelia Earhart. Spekulationerna och konspirationsteorierna har varit många, och efter 87 år har fortfarande ingen kunnat svara på vad som hände henne.

Men nu kan historien skrivas om.

”Som en tioåring på skattjakt”

Tony Romeo, pilot och före detta underrättelseofficer vid amerikanska flygvapnet, har publicerat ekolodsbilder som påstås visa vraket av det tvåmotoriga Lockheed Electra-flygplan som Earhart flög när hon försvann.

Bilderna samlades in vid en expedition i december och visar en flygplansformad massa.

Ekolodsexperter och experter vid ansedda Smithsonian National Air and Space Museum har sett bilderna – och anser att fyndet är tilläckligt unikt för att undersökas närmare.

Och det är precis vad Tony Romeo kommer göra.

– Det här är kanske det mest spännande jag någonsin kommer att göra i mitt liv. Jag känner mig som en 10-åring på skattjakt, säger han till Wall Street Journal.

Den amerikanska flygaren Amelia Earhart ler den 22 maj 1932 när hon anländer till London, England efter att ha blivit den första kvinnan att flyga ensam över Atlanten.

5 000 meters djup

Ekolodsbilderna är tagna 5 000 meter under ytan, cirka 160 kilometer från Howland Island, halvvägs mellan Australien och Hawaii.

Det ska ha varit där Earhart och hennes kartläsare tänkte stanna för att tanka – men de kom aldrig dit.

– Det finns inga andra kända krascher i området, och absolut inte från den här eran med den typen av design flygplansstjärten som man ser på bilden, säger Romeo i NBC:s ”Today Show”.

Expedition för 11 miljoner dollar

Amelia Earharts banbrytande långflygningar gjorde henne till en världskändis.

1932 blev hon första kvinnan att ensam flyga över Atlanten. Ett år senare var hon första kvinnan att flyga över USA:s fastland.

– Hennes försvinnande var helt otänkbart. Föreställ dig att Taylor Swift plötsligt skulle försvinna i dag, säger Tony Romeo.

Äventyrare har genom åren lagt miljoner dollar på att försöka hitta det försvunna planet. Tony Romeo berättar att han sålde alla sina kommersiella fastigheter för att få ihop 11 miljoner dollar till expeditionen, som pågick under ungefär en månad

En Lockheed Model 10 Electra från 1930-talet, den typ av plan som Amelia Earhaet flög.

Följ ämnen i artikeln