Erdogan har skrivit under Natoansökan

Publicerad 2024-01-25

Efter ett och ett halvt år av förhandlingar är det nu klart.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har skrivit under Sveriges Natoansökan.

”Vi har nu nått en avgörande milstolpe”, skriver statsminister Ulf Kristersson på X.

Följ ämnen
Nato

På tisdagen godkände det turkiska parlamentet den svenska Natoansökan.

Frågan bollades därefter vidare till president Erdogan som hade 14 dagar på sig skriva under beslutet.

Han behövde bara två innan allt var klart.

”Vi välkomnar Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan. Vi har nu nått en avgörande milstolpe på vägen mot ett fullvärdigt medlemskap i Nato”, skriver statsminister Ulf Kristersson på X.

Även utrikesminister Tobias Billström kommenterar beslutet:

”Med President Erdoğans underskrift är den turkiska beslutsprocessen färdig. Turkiet kan nu överlämna sitt instrument i Washington. Därefter återstår bara Ungerns ratificering innan Sverige kan bli medlem i Nato”, skriver han.

Det turkiska ratifikationsdokumentet kommer nu att skickas vidare till det amerikanska utrikesdepartementet som försvarar Natos grundfördrag.

Även socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson uppger att hon välkomnar underskriften.

”Jag välkomnar president Erdoǧans underskrift av ratificeringen. Ytterligare ett viktigt steg på vägen mot svenskt medlemskap. Nu är det dags för Ungern att leverera”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

”Ungern kan inte leka följa John längre”

Torsdagens besked innebär att Ungern står sist på tur att ratificera Sveriges Natoansökan.

– Den här turkiska tjurrusningen under den senaste tiden, som drivit fram Erdogans underskrift, sätter press på Ungern. Orbán har lovat att inte vara sista landet att godkänna Sverige men nu är de det ändå, säger Turkietexperten och den tidigare Turkiet-ambassadören Michael Sahlin.

Han tror att Erdogan försökt dra ut på det turkiska godkännandet – för att Ungern ska hinna gå framåt med sin egen ratificering.

– Jag tror att det funnits en deal mellan Erdogan och Orbán. Men om det är så att Ungern inte längre bryr sig om sitt löfte eller om Turkiet tagit beslutet att låta Ungern vara sist ändå vet jag inte.

Kan Erdogan dra tillbaka sin underskrift?

– Det finns säkert någon lag som gör att Erdogan kan dra tillbaka sin underskrift och låta hela processen tas om. Men i min värld utesluter jag det i den här politiska kontexten.

Michael Sahlin siar om att Sverige kan vara medlem i Nato redan inom en månad.

– Jag tror att det som längst kommer att ta en månad innan Ungern godkänner Sverige. Senast i mitten av februari då parlamentet sammanträder igen, säger han.

Michael Sahlin lyfter att Ungern har möjligheten att blixtinkalla parlamentet innan dess – vilket landets talman László Kövér stängde dörren för tidigare under torsdagen.

– Ungern kommer inte att kunna dra ut på sin egen ratificering längre. Pressen från USA och Natoländerna är för stor. Nu kan de inte leka följa John med Turkiet längre, vilket gör att Ungern är mer sårbart och ensamt nu.

Recep Tayyip Erdogan.

Följ ämnen i artikeln