Anställda larmar om arbetsmiljöproblem kring Anna Kinberg Batra

Publicerad 2024-04-11

Anna Kinberg Batra avgick som Moderaternas partiledare 2017.

Anna Kinberg Batras ledarstil som landshövding i Stockholm har lett till att anställda larmar om dålig arbetsmiljö.

Nu överväger facket att anmäla situationen till Arbetsmiljöverket.

– Anställda har påtalat konkreta svårigheter under ett års tid, säger en källa.

Medarbetare på länsstyrelsen i Stockholm larmar om bristande arbetsmiljö kring landshövding Anna Kinberg Batra.

Läget ska enligt en källa med insyn vara så allvarligt att speciella möten mellan arbetstagarsidan och Anna Kinberg Batra nu pågår.

– Anställda har påtalat konkreta svårigheter under ett års tid, säger källan.

– Vi har hamnat här därför att de chefer som ska ge stöd inte fått gehör för de frågorna hos ledningen, säger källan vidare.

Skickar mejl sent på natten med krav på svar

Enligt mötesprotokoll från fackförbundet Saco som Aftonbladet tagit del av har anställda vid flera tillfällen larmat om dålig arbetsmiljö som kan härledas till landshövdingen.

I protokollen från fackmöten framgår bland annat att anställda tyngs av att Anna Kinberg Batra driver myndigheten som ett politiskt parti med uppsatta mål som inte alltid går ihop med länsstyrelsens uppdrag.

Bland annat när myndighetsbeslut om byggnation och exploatering ska fattas.

”Vi har fått flera klagomål från medarbetare om problem kring hur landshövdingen lägger sig i arbetet med politiska kommentarer och förväntar sig att medarbetarna ska arbeta som i en politisk organisation”, står det i ett av protokollen.

”Ett andra exempel är när landshövdingen e-postar en enskild medarbetare mitt i natten och kräver ett skyndsamt svar till en utomstående”, står det vidare i protokollet.

”Kör över handläggare”

Sedan Anna Kinberg Batra tillträdde i mars förra året har hon infört nya fokusområden för länsstyrelsen i Stockholm. Tillväxt, hållbarhet och säkerhet ska vara ledord som myndigheten arbetar efter.

Enligt en centralt placerad person på myndigheten ska störst fokus nu ligga på det första: Tillväxt. Det ska ha lett till att mindre hänsyn tas till klimat, miljö och hälsa, enligt källan.

Att Anna Kinberg Batra ska ha ett särskilt intresse av att driva på i vissa frågor bekräftas också av fackens protokoll där anställda larmar om att myndighetsbeslut, som fattats på laglig grund, ifrågasätts av landshövdingen.

”Landshövdingen går in och kör över handläggare och beslutar om frågor där handläggaren har följt lagen för sakområdet”, står det i protokollen.

Kan gå vidare till Arbetsmiljöverket

Situationen har gått så långt att Saco överväger att rekommendera huvudskyddsombudet att kalla in en utredning om arbetsmiljön hos Arbetsmiljöverket.

”Vi tror att det kan behövas en extern utredare som tittar på
arbetsmiljön på myndigheten”, står det i ett fackprotokoll från november förra året.

Enligt en källa på myndigheten är det fortfarande ett alternativ, om de samtal som nu pågår mellan arbetstagare och Anna Kinberg Batra skulle fallera.

Enligt en annan källa med insyn på myndigheten ska anställda också ha larmat om att Anna Kinberg Batra uppträtt oprofessionellt i sitt bemötande mot anställda.

– Hon är otrevlig och personer har blivit mycket upprörda efter beredningsmöten med henne. Anställda har gråtit efter sådana möten, säger källan.

Anställda uppger att Anna Kinberg Batra brister i sitt ledarskap.

”Härskartekniker”

I ett av fackens protokoll från juni förra året framgår att Anna Kinberg Batras bemötande har varit påfrestande för anställda. Vid flera tillfällen ska landshövdingen ha uppträtt ”bryskt” mot sakkunniga på myndigheten.

”Framför allt behöver hon chefsstöd för att lära sig undvika
härskartekniker och ha en trevligare attityd”, står det i fackens mötesprotokoll.

I februari i år anställde Anna Kinberg Batra en managementkonsult under uppmärksammade former, och med en lön på 90 000 kronor i månaden, vars uppdrag är att ge stöd till länsstyrelsens ledningsgrupp.

Enligt anställningsavtalet ska stödet riktas mot ”utvecklingen av ledarskap och kultur i myndigheten”.

Facket: ”Ser inte lika ljust ut nu”

Susann Sass Jonsson sitter i Saco:s lokala styrelse. Hon beskriver situationen som ”ansträngd”. Myndighetens pressade ekonomi påverkar situationen, men även landshövdingens ledarstil spelar in.

– Vi är ovana vid det samtalsklimatet som kan bli på möten. Vi upplever att det blir mer av ett ifrågasättande än vad vi är vana vid, när det gäller våra förslag till beslut, säger Susann Sass Jonsson.

– Vi upplever att det har blivit mindre myndighetsutövning där man resonerar tillsammans och mer av ett politiskt klimat. Det är det som vi är ovana vid. Vi är en myndighet som jobbar med tillsyn och vi lyder under förvaltningslagen.

Samtalen med landshövdingen om arbetsmiljön kring henne går framåt, säger Susann Sass Jonsson vidare.

Men den senaste tidens avslöjanden om landshövdingens rekryteringar gör att läget återigen försämrats.

– För oss fanns det ett hopp om framtiden när vi såg förändringen. Men det ser inte lika ljust ut nu. Det kändes som två steg fram och ett steg tillbaka.

Aftonbladet har sökt Anna Kinberg Batra för en intervju. Men det ställer landshövdingen inte upp på. I stället skickar länsstyrelsens presschef Jonas Johansson en skriftlig kommentar från Anna Kinberg Batra.

– Landshövdingen är medveten om kritiken och angelägen om att länsstyrelsen Stockholm är en bra arbetsplats med god arbetsmiljö. Det pågår sedan tidigare flera samtal och processer om detta, som landshövdingen ser emot att fortsätta med internt på myndigheten tillsammans med både medarbetare, fackliga företrädare och skyddsombud.