Män dömds för våldsdåd med kniv och stekpanna

Publicerad 2023-01-17

Två män dömdes under tisdagen till fängelse efter en misslyckad knarkaffär i Göteborg i somras.

Männen ska ha gått till attack med stekpanna och kniv mot en kund – som senare dog av sina skador.

Bland annat är en fluffig toffla en del av bevisningen i den fällande domen.

Efter en misslyckad knarkaffär i augusti 2022 gick två män, då 18 och 19 år, till attack mot en 25-åring i ett bostadsområde i Hisings Backa i Göteborg.

Med en stekpanna och en kniv skadade de 25-åringen, som senare dog på sjukhus av sina skador.

Nu döms de två männen till fängelse för våldsdådet – men frias från mordmisstankar de åtalades för.

Delar av förloppet filmades av ett vittne.

Bad om mer droger

De dömda männen hade stämt träff med 25-åringen för att sälja honom ett tjugotal tramadoltabletter. Men väl på plats önskar 25-åringen att få köpa ännu mer droger, enligt ett förhör med 19-åringen.

– Jag ger honom de där tabletterna och förväntar mig att han ska ge mig pengarna efter det. Han kommer istället in i porten och frågar om jag hade något annat. Jag säger att jag har tjack, brunt, grönt och tram.

19-åringen ska då ha gått upp i en närliggande lägenhet och hämtat mer droger. När han sedan kom tillbaka ska situationen ha eskalerat.

19-åringen påstår att 25-åringen vägrat att betala för drogerna. Han menar att 25-åringen ska ha tagit strypgrepp på honom samt signalerat att han var beväpnad med en pistol.

En stekpanna från Ikea användes vid våldsdådet.

Attackerade med kniv och stekpanna

Vidare i förhöret uppger 19-åringen att han lyckas ta sig ur köparens grepp – som sedan flyr platsen. Då tillkallar 19-åringen sin 18-åriga vän som befinner sig i lägenheten.

Enligt vittnen ska de två männen ha jagat 25-åringen genom lägenhetsområdet med kniv och stekpanna. När de kommer i kapp 25-åringen utdelar 18-åringen två slag med en stekpanna i huvudet på mannen, medan 19-åringen sticker en kniv i mannens lår – sedan flyr de brottsplatsen och gör sig av med sina tillhyggen.

Polisen hittade en toffla som 18-åringen hade på sig vid misshandeln.

Fluffig toffla används som bevis

Ett par timmar efter våldsdådet kunde polisen gripa männen. Bland annat tack vare att polisen funnit en toffla som 18-åringen hade på sig vid misshandeln.

Tofflan tillhörde ett par som enligt domen var ”fluffiga och såg ut som kaniner eller hundar”. I domen står det att 25-åringens blod ska ha återfunnits på den upphittade skon.

Enligt domstolen går det även att bevisa att 19-åringen huggit 25-åringen i låret. Dock går det inte att bevisa att handlingen skett med uppsåt. Därav frias han för mord.

19-åringen döms till fyra års fängelse för vållande till annans död, grov misshandel, narkotikabrott och olovlig körning.

Medan 18-åringen döms till ett år och sex månaders fängelse för grov misshandel och narkotikabrott.

– Jag kan konstatera att tingsrätten i de flesta delar delat min uppfattning om vad som är bevisat i målet. När det gäller rubricering och påföljd var jag medveten om att olika bedömningar var möjliga och har efter en första genomläsning förståelse för tingsrättens resonemang. Jag får de närmaste veckorna överväga om någon del ska överklagas men i stort är jag nöjd med domen, säger åklagaren Viktor Törneke till Göteborgs-posten.