Gabriel Barsoum utesluten ur Advokatsamfundet

Publicerad 2023-02-02

Advokat Gabriel Barsoum var en av de offentliga försvarare som fakturerade mest förra året.

Aftonbladet har tidigare avslöjat hur advokaten vid upprepade tillfällen lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna – och fått ut för mycket pengar.

Nu meddelar Advokatsamfundet att Gabriel Barsoum utesluts.

Förra året var Gabriel Barsoum en av de offentliga försvarare som fakturerade domstolarna mest: drygt sex miljoner kronor. Också året dessförinnan återfanns Barsoum på topplistan över de försvarsadvokater som drog in mest pengar från skattebetalarna – över nio miljoner kronor.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Gabriel Barsoum vid upprepade tillfällen hade lämnat felaktiga uppgifter till domstolarna – och fått ut för mycket pengar.

Det handlade bland annat om att Barsoum krävt ersättning för fler häktesbesök än han, enligt häktets loggar, gjort. Granskningen avslöjade också hur advokaten tagit betalt för samma tidsspillan – alltså res- och väntetid – flera gånger om. Aftonbladets granskning visade också hur Gabriel Barsoum vid en mängd tillfällen krävt en för hög ersättning för sin tidsspillan.

Granskningen ledde till att en polisanmälan gjordes och en åklagare inledde därefter en förundersökning gällande misstänkt bedrägeri. Aftonbladet har sökt åklagaren för att få en kommentar om hur utredningen fortlöper men utan återkoppling. Gabriel Barsoum kommenterade i september förra året ärendet såhär i ett sms:

“Inget som kommit till min kännedom. Jag tillbakavisar varje påstående om att jag till någon del agerat brottsligt”.

Gabriel Barsoum påväg mot Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Nu uteslutningslutningsbeslut

När Advokatsamfundets disciplinnämnd hade sammanträde den 19 januari hade man kallat dit Gabriel Barsoum.

Nu meddelar Advokatsamfundet att man utesluter Barsoum ur Advokatsamfundet.

Det innebär att Gabriel Barsoum inte längre får titulera sig advokat.

Advokatsamfundet konstaterar att han brustit i sina plikter som advokat bland annat utifrån hur hans kostnadsräkningar varit utformade.

Advokatsamfundets disciplinnämnd anser att Barsoum brustit som advokat bland annat genom dubbelbokningar, substitution i strid mot gällande regler och att han dröjt med att besvara skrivelser från både domstolar och Advokatsamfundet. Sammanfattningsvis menar disciplinnämnden att Gabriel Barsoum inte bedöms leva upp till det särskilda ansvar som advokater har.

– Disciplinnämndens beslut om uteslutning visar att en advokat måste utöva sin verksamhet på ett sätt som främjar det goda rättssamhället och så att förtroendet för advokatkåren upprätthålls. Den uteslutna advokaten har vid sexton tillfällen på olika sätt brutit mot god advokatsed bland annat genom att inte upprätta kostnadsräkningar med tillräcklig omsorg och noggrannhet. Ärendet visar att han sammantaget inte har levt upp till det särskilda ansvar som krävs av en advokat varför disciplinnämnd funnit att omständigheterna är synnerligen försvårande, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Aftonbladet söker Barsoum för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln