Man med automatvapen gripen efter insats – sköts i benet

Publicerad 2023-04-18

En skottlossning inträffade i Alingsås under eftermiddagen och en stor jakt efter en misstänkt gärningsman inleddes.

Till en början fanns det en fara för allmänheten.

Efter några timmar kunde mannen gripas, uppger polisen.

En man avlossade flera skott i ett skogsområde i Alingsås vid lunchtid på tisdagen.

”En allmänhet träffar på en man som inte ser ut att må bra och denna man bär på ett automatvapen. Mannen försvinner in i skogen och ett flertal skottsalvor hörs inifrån terrängen”, skrev polisen.

Sedan ska det även ha börjat brinna på flera ställen i skogen.

Polisen berättade inledningsvis att det fanns en fara för allmänheten och att man därför spärrat av området.

En stor sökinsats pågick på platsen där polisen bland annat spärrade av ett skogsområde och länsväg 180 nordväst om Alingsås.

– Han försvann in i skogen i utkanten av Alingsås och när vår patrull kommit på plats hördes ett flertal skottsalvor i terrängen, sa Peter Adlersson, presstalesperson hos polisen till TT.

Mannen mistänks ha avslossat flera skott och brandrök syns på flera ställen i området.

”En mycket farlig händelse”

Strax innan klockan 16 meddelade polisen att en misstänkt gärningsman hade gripits. Han kunde gripas vid en fastighet i området.

Polisen sköt verkanseld och mannen träffades i ena benet i samband med gripandet efter att mannen avlossat skott från fastigheten.

– I samband med det har det varit skottlossning och den här gärningsmannen har träffats av verkanseld av polisen säger Stefan Gustavsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Polispersonal blev beskjutna i samband med händelsen. Inga av dem fick fysiska skador men har erbjudits krisstöd, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi har hanterat en mycket farlig händelse som inneburit en överhängande fara för både allmänhet och polispersonal. Det har varit en stor och komplex polisinsats, säger Dan Windt, kommenderingschef i ett uttalande

Mannen ska ha avlossat skott mot en polispatrull.

– Under den här insatsens gång så har det kommit fram uppgifter om att det är troligt att han har avlossat skott mot polispatrull och personal i helikopter så det har lett till en förundersökning om försök till mord, säger Stefan Gustavsson.

Barn hölls inne

Ingen person kom till skada.

I närheten av området ligger det en skola där elever fick hållas inomhus med låsta dörrar, enligt Alingsås Tidning.

Flera mindre bränder upptäcktes också i området i samband med skottlossningarna och polisen misstänker att det finns ett samband mellan händelserna.

Följ ämnen i artikeln