Coronapandemin

Befriande beskedet från regionerna: Smittan släpper greppet

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Smittspridningen i Sverige är fortsatt på en hög nivå.

Men flera regioner ser nu ändå en svag ljusning.

I Sverige ser man nu en minskning av antalet konstaterade fall av covid-19 – även om den är liten.

I Örebro är belastningen på slutenvården och framförallt på intensivvården fortsatt ansträngd, men har minskat något under den gångna veckan.

Samtidigt har antalet smittade i alla åldersgrupper sjunkit, men är fortsatt på en hög nivå och regionen har därför infört två regionala rekommendationer utöver de nationella.

Kommunerna i Örebro län rekommenderas att hålla icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till fortsatt stängd, med undantag för idrotts- fritid- och kulturverksamhet för barn och unga födda 2002 eller senare, samt att föreningar som bedriver idrotts- och fritidsaktiviteter bör avvakta med matcher eller tävlingar för barn och unga, även om de sker utomhus.

Barn och unga födda 2002 eller senare får nu idrotta eller delta på andra fritids- och kulturaktiviteter igen.

Foto: Ørn E. Borgen / TT NYHETSBYRÅN

Vänder nedåt

Även i Västernorrland är smittspridningen fortsatt hög – men den nedåtgående trenden fortsätter. Även här, likt i Örebro, har man beslutat att utvidga och skärpa de regionala rekommendationerna.

I Västmanland är antalet smittade fortsatt högt, men trenden vänder nedåt. Sett till hela länet ökar dock smittspridningen i åldersgrupperna 20-39 år och 0-9 år.

Även i Västra Götaland är man på väg mot ett lugnare läge, trots att flera verksamheter är fortsatt hårt belastade och flera kommuner upplever en ”coronatrötthet”, både hos allmänheten och i de egna organisationerna.

Stora skillnader

I Gävleborg minskar smittspridningen men är trots det fortsatt hög och läget är ansträngt. Det är dock stora skillnader i smittspridningen mellan länets kommuner. Även här finns rapporter om covid-trötthet, vilket leder till brister i efterlevnaden, bland annat hos ungdomar och vaccinerade äldre.

Också i Jämtland ser man en ”minimal förbättring” av läget på kort och lång sikt och antalet nya fall har de senaste veckorna sjunkit något, men ligger fortfarande på en hög platå.

Regionen har börjat nedstängningen av den extra covid-avdelning som öppnades för ett par veckor sedan då antalet patienter inte längre ökar.

Detta trots att antalet covidpatienter på iva är fler än det någonsin varit under pandemin.

I Jämtland är nu antalet coronapatienter på iva fler än någonsin tidigare under pandemin.

Foto: PONTUS ORRE

Ansträngt men stabilt

I Dalarna är läget ansträngt men stabilt inom omsorg, hälso- och sjukvård, och även här märks en restriktionströtthet bland invånarna.

Också i Södermanland avtar smittspridningen sakta, men ligger fortfarande på en hög nivå.

Trots en något avtagande smitta är läget inom sjukvården fortfarande mycket ansträngt och ansvarig smittskyddsläkaren ser en fortsatt hög belastning på sjukvården även kommande veckor.

 

PODD Kalifornien – och hoppet som återvände

Aftonbladet Daily med Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19