Nya besked om dansk coronaöppning efter nattmangling

Publicerad 2021-06-10

Klockan 04, efter tolv timmar långa förhandlingar, kom nya besked om hur Danmark ska öppnas upp efter pandemin.

I september ska nästan alla restriktioner vara ett minne blott.

– Vi har ett bra läge i Danmark och det finns skäl att möta sommaren med optimism, säger landets justitieminister Nick Hækkerup.

I natt kom nya besked om återöppnandet av Danmark.

Vid 04-tiden på torsdagsmorgonen kom ett pressmeddelande där det uppges att alla restriktioner ska vara hävda till september, med undantag för vissa särskilda områden. Till exempel resor till och från landet och för krog- och restaurangbranschen.

Men redan på fredag kommer Danmarks serveringsställen erbjudas lättnader.

Folketingets ledamöter enades under sin nattmangling om att alkohol ska få serveras fram till midnatt – med start lagom till EM-premiären i fotboll. Och en dryg månad senare kommer ”festen” på krogar och restauranger att kunna pågå till klockan 02, enligt det nya avtalet.

Från 1 september får nattklubbar öppna igen, men då med krav om att besökarna har coronapass.

Det sistnämnda ska dock börja fasas ut redan på måndag. Då kommer det bli möjligt att besöka ”lågriskmiljöer” som bibliotek och genomföra idrottsaktiviteter utan att deltagarna har coronapass, skriver Ekstrabladet.

Från 1 september är det bara vissa inomhusarrangemang, större utomhusevenemang och ovan nämnda nattkubbar som kommer fortsätta ha krav på uppvisande av giltig vaccination. Samma datum ska även alla munskyddskrav vara borta.

Från måndag kommer munskydd bara krävas för ”stående passagerare” i kollektivtrafiken, enligt avtalet.

– Smittan är på väg ner, 2,5 miljoner människor har fått minst ett stick vaccin och det bra vädret är till vår fördel, säger hälsominister Magnus Heunicke till Ekstrabladet.

Han säger att det samtidigt är viktigt att Danmark fortsätter att bevaka smitta och slå ner lokala utbrott.

– I det avseendet kommer coronapassen vara ett viktigt redskap och därför vill vi att utfasningen av det ska ske gradvis under sommaren, säger Magnus Heunicke.


PODD Varför upprepades historien i utsatta områden?

Aftonbladet Daily med journalisten Nuri Kino och Södertäljes kommunalråd Boel Godner.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen