Lantmäteriet begränsar digitala tjänster – av säkerhetsskäl

Publicerad 2024-05-24

Lantmäteriet gick upp i stabsläge på torsdagen.

Anledningen är att man upptäckt brister i myndighetens hantering av allmänna handlingar.

– Det är en intern säkerhetsincident, jag kan inte gå in på detaljer av säkerhetsskäl, säger Ulf Boivie, pressansvarig på Lantmäteriet.

På fredagen meddelade Lantmäteriet att myndigheten förändrar sina rutiner kring åtkomst av allmänna handlingar och information – av säkerhetsskäl.

”Det medför att tillgången till viss information i ett antal av Lantmäteriets digitala tjänster stängs av eller begränsas”, skriver Lantmäteriet i ett pressmeddelande.

”Ingen främmande makt ligger bakom”

Bakgrunden är att Lantmäteriet har uppmärksammat ”brister” i hanteringen i utlämnandet av allmänna handlingar, vilket har lett till att sekretessbelagd information har funnits tillgänglig i vissa av myndighetens externa digitala tjänster.

– Det är ingen främmande makt som ligger bakom. Det är en intern säkerhetsincident som man upptäckt i rutiner internt, säger Ulf Boivie, pressansvarig på Lantmäteriet.

Problemet känt sedan i mars

Det var i mars i år som myndighetens säkerhetsorganisation blev uppmärksammade på bristerna. Men först på torsdagen gick man upp i stabsläge.

Enligt Ulf Boivie krävdes stabsläget först när nedstängningen av de aktuella tjänsterna skulle genomgöras.

”Det har varit viktigt för att dimensionera åtgärderna så att de är så effektiva som möjligt och att effekterna samtidigt får så lite negativ påverkan på som möjligt”, skriver han i ett mejl.

Lantmäteriet vill inte svara på frågor om vilken typ av sekretessbelagd information som legat tillgänglig eller vem som kan ha tagit del av handlingarna.

”Av säkerhetsskäl går det inte att svara på det”, skriver Ulf Boivie.

Följ ämnen i artikeln