Dabrowski åt middag med Vilks före olyckan: ”Chock och sorg”

Uppdaterad 2021-10-05 | Publicerad 2021-10-04

Konstnären Lars Vilks var en av dem som dog i trafikolyckan i Markaryd.

Beskedet tas emot med bestörtning och flera reaktioner har väckts.

– Han var en otroligt varmhjärtad, humoristisk och superintelligent kille, säger vännen Stina Lundberg Dabrowski i SVT.

Konstnären Lars Vilks och två poliser dog i den svåra trafikolyckan på E4 vid Markaryd på söndagen.

Han färdades i en bil tillsammans med två civila poliser som även de dog i olyckan. Bilen krockade med en lastbil och båda fordonen fattade eld.

Många tog emot beskedet med bestörtning och flera reaktioner väcktes på sociala medier.

”Oerhört tragiskt med trafikolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit”, skriver kulturminister Amanda Lind (MP) på Instagram.

Hon fortsätter:

”Lars Vilks som sedan 2010 tvingats leva i ofrihet för att han gjort bruk av sin yttrandefrihet och sin konstnärliga frihet. Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta såhär.

Var på väg hem efter middag

Olyckan inträffade när Lars Vilks var på väg hem från en middagsbjudning hos paret Stina och Kjell Dabrowski. I SVT berättar journalisten Stina Dabrowski om deras regelbundna middagar och relationen till Vilks.

– Vi började bjuda hem honom för många år sedan och har utvecklat en varm och djup vänskap med honom. Han var en otroligt varmhjärtat, humoristiskt och superintelligent kille, säger Stina Dabrowski till SVT.

– Han var så bildad inom så många områden att jag framstod som en imbecill bredvid honom, det var väldigt givande att umgås med honom. Han hade alltid väldigt egna och kluriga ingångar till allt man talade om, säger Stina Dabrowski

– Framför allt känner vi en fruktansvärd chock och sorg. Vi känner medkänsla med hans käraste och polisernas närmaste som genomlider ett helvete nu.

”Tankar hos de anhöriga”

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar Vilks bortgång på Twitter:

”Vilks har tvingats leva i ofrihet pga att han nyttjade sin yttrandefrihet och poliserna jobbade för att skydda honom. Mina tankar finns hos de anhöriga, vänner och kollegor”, skriver Stefan Löfven.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttrycker sin sorg på Facebook.

”Det är med stor bestörtning jag nu på kvällen nås av uppgiften att konstnären och yttrandefrihetskämpen Lars Vilks, samt två poliser, har omkommit i en tragisk bilolycka. Mina tankar går till de anhöriga till de omkomna”, skriver han.

Inrikesminister Mikael Damberg skriver efter den tragiska olyckan:

”Jag har nåtts av de fruktansvärda nyheterna om tragedin i Markaryd. Våra tankar är naturligtvis hos de anhöriga, vänner och kollegor i denna svåra stund”, skriver Damberg.

”Fruktansvärd tragedi”

Även justitieminister Morgan Johansson (S) har uttalat sig.

”Jag har med bestörtning tagit emot de fruktansvärda nyheterna. Mina tankar går till de omkomna och deras anhöriga, vänner och kollegor”, skriver Johansson på Twitter.

Annie Lööf sörjer konstnären Lars Vilks bortgång:

”Vilken fruktansvärd tragedi. Jag tänker på de omkomnas familjer, nära anhöriga, vänner och kollegor. Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, som omkom i arbetet med att försvara vår demokrati. Vila i frid, Lars Vilks och de båda poliserna”, skriver Centerledaren på Twitter.

Niklas Orrenius, journalist på Dagens Nyheter och författare till boken ”Skotten i Köpenhamn”, som handlar om konstnären Lars Vilks, uttrycker sin sorg.

””Allt är en fördel”, sa du. Så skulle det stå på din gravsten. Men det finns ingen fördel med att dö i en fruktansvärd trafikolycka. Jag är glad att jag fick lära känna dig”, skriver Niklas Orrenius på Twitter.

Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet, skriver efter den svåra olyckan.

”Det är med bestörtning jag tagit emot beskedet om att två kollegor omkommit i tjänst tillsammans med den de skyddade. Våra tankar går till deras familjer och närmaste kollegor,” skriver Lena Nitz på Twitter.