Zelenskyjs ord i Kiev-natten: Dags att träffas

Uppdaterad 2022-03-20 | Publicerad 2022-03-19

Volodymyr Zelenskyj vill ha nya fredssamtal med Kreml.

Nu vänder han sig direkt till Vladimir Putin.

– Det är dags att träffas, säger den ukrainske presidenten.

I ett tal i natt anklagade Zelenskyj Ryssland för att begå krigsbrott och stoppa leveranser med förnödenheter till städer i landet.

Nu kräver han ärliga förhandlingar om säkerhetsläget, inte minst för Rysslands skull.

– Det här är Rysslands enda chans att minimera skadan som orsakats av deras egna misstag, sa han i talet som sändes på Facebook.

– Annars kommer Rysslands förluster att bli så stora att det kommer att krävas flera generationer för återhämtning.

De två sidorna har än så länge bara förhandlat på distans och framstegen har varit små. I måndags höll parterna sitt fjärde möte i ordningen – och det gick sådär.

Nazistbråk på förra mötet

Utrikesministrarna Sergej Lavrov och Dmytro Kuleba kunde inte komma överens om vad som ska hända med Donetsk och Luhansk och det slutade med att de jämförde varandra med nazister i stället.

– Detta är precis Goebbels skola, och kanske till och med överträffar det konsten hos det tredje rikets huvudpropagandist, sa Lavrov.

– Han kallade mig Goebbels, jag kallade honom Ribbentrop. Men om vi har en uppgift att sätta oss ner och komma överens om ett slut på kriget måste vi lämna allt utanför förhandlingsrummet och prata allvarligt, kontrade Kuleba.

Nu bjuder Zelenskyj själv in till samtal med Moskva för att få ett slut på kriget.

– Nu är det dags att träffas, att prata, tid för att förnya territoriell integritet och rättvisa i Ukraina, säger Zelenskyj.

Vladimir Putin på besök vid Rymdcentret i Moskva i februari i år.