Sköt ihjäl Kajsa - gjorde inget fel

Uppdaterad 2011-07-12 | Publicerad 2011-07-11

Polisen frias från dödsskjutningen

Katten Kajsa sköts ihjäl av poliser.

Nu läggs anmälan mot dem ner.

– Jag kan inte se att de gjort något fel, säger åklagare Pär G Lindell.

Katten Kajsa var i början av juli ute på upptäcktsfärd. Men hon kom aldrig hem igen.

Efter två dygn kontaktade ägarna Östersundspolisen och fick ett hemskt besked. Deras katt sedan elva år tillbaka hade skjutits ihjäl – av polisen.

– Det var en ren avrättning. Skotten hade träffat i huvudet, har kattens matte tidigare sagt till Aftonbladet.

"Inget brott"

Ägarna som är mycket kritiska till polisens agerande anmälde händelsen.

Men någon förundersökning kommer inte att inledas.

– Det är alltid beklagligt för kattägarna, men jag anser inte att det begåtts något brott som faller under allmänt åtal, säger åklagare Pär G Lindell på riksenheten för polismål i Umeå.

Dramat utspelade sig i ett område med kolonilotter i Odensala i centrala Östersund efter att Kajsa bitit en kvinna i armen. Kvinnan fick ett ytligt sår och larmade SOS.

Sköts med polisvapen

Fyra poliser som skickades till området lyckades fånga in Kajsa med snaror. Katten upplevdes som aggressiv och polisen hittade ingen märkning på henne, därför togs hon till en avlägsen plats och sköts med polisens vapen.

– Kajsa har varit en innekatt i tio år och var jättelugn. Men det är klart att hon blir stressad när det kommer en grupp människor med snaror som försöker fånga henne, säger ägarna.

– Att det får gå till så här är fruktansvärt. De gav henne inte ens chans att leva. Kajsa var med oss i elva år, vi har massor av fina minnen och så slutar det så här hemskt.

Ägarna har möjlighet att begära överprövning av åklagarens beslut.