Ny mätning: Majoritet vill förbjuda anonyma konton

Uppdaterad 2024-06-14 13.47 | Publicerad 2024-05-28

En övervägande majoritet är positiva till förslag om att förbjuda partier att sprida budskap eller reklam anonymt.

Det visar en mätning från Aftonbladet/Demoskop.

– Det är ett robust stöd, säger opinionschef Johan Martinsson.

TV4:s program Kalla Fakta visar hur medarbetare på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning sköter anonyma konton på nätet. Flera klipp som kontona lägger ut är nedsättande mot invandrare, även samarbetspartierna i Tidöavtalet angrips i klippen. Avslöjandet har skapat stor debatt – och flera partier är djupt kritiska till SD:s metoder.

I en ny mätning av Aftonbladet/Demoskop är så många som två tredjedelar av de tillfrågade positiva till att förbjuda politiska partier att sprida politiskt budskap eller reklam anonymt.

Jimmie Åkesson.

Fjärdedel av SD

Tillfrågade som uppger att de sympatiserar med något av de rödgröna partierna är mest positiva till ett förbud (92 procent), medan de som uppger att de sympatiserar med något av Tidöpartierna är mindre positiva (41 procent).

– Det intressanta är att även så mycket som en fjärdedel av Sverigedemokraternas väljare är positiva till förbud, trots att de uppger i andra svar att det som framkommer i Kalla fakta inte är så allvarligt, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Svaren motsatta

Demoskop har ställt flera andra frågor som handlar om Kalla faktas avslöjande. Svaren visar att väljarna är splittrade i synen på programmet och om det påverkar förtroendet för Sverigedemokraterna. Nästan hälften (47 procent) av de tillfrågade svarar att de har lägre förtroende för SD efter programmet. Men bland de som uppger att de sympatiserar med SD är svaren de motsatta. 35 procent svarar att förtroendet är större efter programmet, endast 4 procent säger att det är lägre.

– Det bekräftar att det här inte verkar skada Sverigedemokraterna så mycket.

I debatten efter Kalla Fakta har förslag lagts om att begränsa partiers möjlighet att ha anonyma konton. Liberalerna vill förbjuda det helt - partiet menar att politiker ska stå för sina budskap och inte hålla på med dolda verksamheter på nätet. Även Socialdemokraterna har lagt fram förslag för att komma åt så kallade trollkonton. Partiet vill införa regler om att alla som startar konton måste identifiera sig, detta skulle enligt partiet kunna sätta stopp för enskilda personer att styra ett stort antal konton.