"Det kan svänga fort"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-08

Aftonbladets korrespondent i USA chattade om valet

Republikanernas och Demokraternas kandidater slåss om väljarnas röster inför presidentvalet 2008. En av de hetaste valfrågorna är sjukvården.

– Alla gör anspråk på att ha lösningar i den frågan, säger Per Bjurman.

Per Bjurman säger: Hej, nu är jag på plats vid datorn i pressrummet här i Manchester.
Xertoz säger: Hur går röstningen till, får varje person rösta på en kandidat eller en ur varje parti etc?
Per Bjurman säger: I vanliga fall får man rösta för det parti man är registrerad, men just här i New hampshire är även så kallat oberoende rösta - för vilket parti de vill. De är också många här, så de har stor betydelse.
Wiseguy säger: Hur tror du det går för Ron Paul i New Hampshire?
Per Bjurman säger: Det går nog ungefär som i Iowa, kanske lite bättre. Han har väldigt hängivna supportrar, men de är inte tillräckligt många.
OBAMA säger: I vilka delstater kommer Edwards vinna tror du?
Per Bjurman säger: Som det ser ut nu är det svårt att se en enda av vikt han skulle kunna ta hand om.
teddy säger: Hej! Jag undrade, hur mycket påverkar resultatet från New Hampshire resten av Amerikas opinioner? -Teddy
Per Bjurman säger: Rätt mycket. Här avgörs inte vilka som ska bli kandidater, men här bestäms spelplanen, som de säger. Och om nu Obama vinna även här får han enorm medvind inför fortsättningen
hej1 Per har alltid trott på Obama gammal borlängebo säger: Tror du att Obama har chans har alltid trott på honom
Per Bjurman säger: Han har just nu en oerhört god chans att bli demokraternas kandidat i alla fall. Om han också kan bli president återstår att se.
per säger: är det någon kandidat som kommer att avsluta kriget i irak omg
Per Bjurman säger: Samtliga demokratiska kandidater, plus Ron Paul, säger att de ska göra det.
keller säger: hej per bjurman, jag undrar om det finns någon presidentkandidat som håller en något mer negativ ställning mot israel i palestinakonflikten. Jag undrar också vilka kandidater som är längst till vänster respektive höger på den politiska axeln.
Per Bjurman säger: Ingen har uttalat någon kritik mot Israel, men liberatarianen Ron Paul anser att USA överhuvudtaget inte ska blanda sig i konflikter på andra håll i världen. Av de som är kvar nu tävlar Huckabee, Romney och Thompson om att stå längst till höger - och till vänster torde det nu vara Edwards. Men den svenska vänster.höger-skalan går inte riktigt att applicera på förhållandena här.
säger: Per, jag undrar vad du tror Ron Pauls intervju på Jay Leno igår pga av uteslutandet från FOX debaten kan ha för inverkan på hur folket röstar i NH (och närmast Michigan). Intervjuen var väldigt bra, och Leno var väldigt pro-Paul. Leno har ju runt en 6 miljoners publik i Amerika, och showen eftersänds i många länder. FOX debaten sågs ju kanske "bara" av 400,000 människor.
Per Bjurman säger: Ja, men nu är det ju bara New Hampshire som röstar, så jag tror att inverkan är ganska liten. Däremot är det många som är förbryllade av Fox beslut att stänga ute honom.
TalliZ säger: Hur ser den stora opinionen ut? vilka är i dagsläget störst, republikanerna eller demokraterna?
Per Bjurman säger: Demokraterna gick framåt i kongressvalet för två år sedan och har nog fortfarande ett litet övertag. Fler och fler vänder sig mot kriget, framförallt. Men det kan svänga fort, det väger inte över särskilt mycket åt ena eller andra hållet.
Altobelli säger: Hej Per. Inga skandaler och "kiss and tells" från gamla ex än? Går det några rykten? Hur hett är förresten valet för National Enquirer och den typen av publikationer. Tack förresten för din synnerligen informativa och underhållande blogg.
Per Bjurman säger: Just Enqurirer försökte lansera en story om att Edwards skulle ha ett "kärleksbarn" vid sidan om, men det fick inget fäste. Som de sa i tv-serien Vita huset: Sex isn't what it used to be...
Nakenchock säger: Jag måste erkänna att det var först i och med Iowa jag riktigt fick upp ögonen för Obama. Jag trodde inte att han skulle ha en chans med tanke på att han är afro-amerikan. Vad tror du att det är som gör att vita medelklassamerikaner i helvita stater fastnat för honom?
Per Bjurman säger: Som de sagt här nu: Han är inte längre en kandidat - han är en movement. En movement för förändring och nydaning. Det är det som verkar ha fått fäste, att han står för något nytt och fräscht och annorlunda.
säger: Vilka huvudsponsorer har Obama? (Olje och Vapenindustrin som Bush?)
Per Bjurman säger: Vapenindustrin och sjukvårdsföretagen finns framförallt hos Hillary, men inte heller Obama har varit dålig på att hösta in bidrag från den sortens fält.
anders säger: vad tror du det avgörande var om obama vinner
Per Bjurman säger: Som jag nämnde ovan, den allmänna bilden av att han stör för något nytt och omvälvande - och att huvudkonkurrenten tvärtom ses som representant för det gamla och förlegade.
kjhkjh säger: Hej Per! Vilken kandidat säger sig vilja göra mest för en tryggare mer jämlik sjukvård för gemene man i USA? För att minska beroendet av sjukförsäkringar alltså?
Per Bjurman säger: Alla gör anspårk på att ha lösningar i den frågan. Och samtliga demokrater hävdar att de ska inför allmän sjukförskring. Hillary och Obama grälar hela tiden om vem som har bäst plan.
Piddelin säger: Har de demokratiska kandidaternas "samsyn" över Irak spelat ut den frågans roll i primary?
Per Bjurman säger: Njae, den står i alla fall fortfarande i fokus. De tävlar om vem som kan avsluta det snabbast, och med bäst resultat.
Ducky säger: vilka valfrågor är hetast i USA?
Per Bjurman säger: Irak-kriget, ekonomin, sjukvården, den illegala invandingen. Fast mest diksuteras sedan några dagar ordet ”change”. Alla vill stå för change nu.
Hans Levander säger: Tror du att det är kört för Hillary Clinton om hon inte tar hem segern ikväll?
Per Bjurman säger: Mja, det ser i alla fall ut att bli väldigt, väldigt svårt. Familjen Clinton har dock en sanslös förmåga att komma igen och förlorar sällan några val. Så man kan aldrig veta säkert...
Sergo säger: Barack Obama anklagas alltid över att han är för ung för jobbet som Amerikas president. Tror du att hans slogan om förändrind kan ha nytta av detta?
Per Bjurman säger: Jag vet att det är uppfattningen att han står för förändring är den som fått fästa i USA nu.
crasch säger: Har Bush uttalas sig i media någonting om valet?
Per Bjurman säger: Nej, det aktar han sig mycket noga för.
Fredde säger: Vet man varför Hillary har tappat så mycket?
Per Bjurman säger: Hon har tappat på bekostand av Obamas framgångar. Väljare hon hade hoppats mycket, till exempel unga kvinnor, har hittills valt Obama istället. Inte för att de tycker illa om Hillary, utan för att de tycker ännu bättre om Obama.
Emma säger: Hur stor är denna "Obama-mania" eller "Obamania" i USA egentligen? Hör folk som jämför Obama med JFK och Martin Luther King tex - är det så stort?
Per Bjurman säger: Det finns sådana stämningar i luften, det är helt klart. Men media är rätt bra på att underblåsa dem också, det ska man inte hymla om.
simon säger: Vilken effekt tror du Hillarys 'gråtintervju' har på 'independent'väljarna Tror du det var tilltalande eller ses som ett skådespel?
Per Bjurman säger: Jag tror det var äkta, det kändes så tycker jag. Någon verklig effekt har jag svårt att tro att det kan bli.
Moderator säger: Nu är tiden snart slut. Här kommer de tre sista frågorna
Altobelli säger: Har någon av kandidaterna öppet deklarerat vem som blir vicepresident eller utrikesminister i händelse av seger. Skulle Hillary t.ex kunna göra Bill till utrikesminister?
Per Bjurman säger: Nej, det väntar man med till långt senare. Vad som sagts om Bill är att han skulle bli någon form av goodwill-ambassadör i världen, inget mer formellt.
säger: Hej Per!Vill först tacka för en oerhört välskriven blogg. Nu till frågan. Jag undrar om det finns en oro i USA om att de kommer att tappa förtroendet i rollen som världspolis med eventuellt en kvinna vid rodret. Är man orolig för mindre inflytande hos Ryssarna samt Arabvärlden om det nu blir Clinton som väljs?Tackar!/Romney
Per Bjurman säger: Det är anmärkningar som hörts i mariginalen tidigare, men man hör inga resonemang i den riktningen just nu, nej.
Magnus säger: Hur viktigt är egentligen det här valet?
Per Bjurman säger: Tja, för amerikanerna är det naturligtvis viktigt. De ska välja ny president. Och med tanke på det inflytande USA har i världen är det ganska viktigt för oss andra också. Nu måste jag kila, tack för frågorna.
Moderator säger: Chatten är slut för den här gången. Tack Per för att du svarat på alla frågor och tack alla som har ställt frågor.