Migrationsverket: Ingen ska behöva sova i receptionen

Uppdaterad 2015-11-05 | Publicerad 2015-11-04

Flera medier rapporterade på onsdagskvällen att Migrationsverkets huvudkontor skulle fungera som boende för flyktingar under natten.

Vid 22.30-tiden kom nya besked.

– Nu fick jag precis ett mejl här. Det blir inget, bussarna behöver inte komma till Norrköping ikväll, säger Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket.

På onsdagskvällen rapporterade flera medier om att Migrationsverkets hade slut på boendeplatser och att man skulle tvingas härbärgera upp till 100 asylsökande i receptionen på myndighetens huvudkontor i Norrköping.

När Aftonbladet pratar med Migrationsverkets pressjour vid 22.30-tiden förklarar man att det vid tidpunkten var oklart om det faktiskt skulle bli så att några skulle tvingas övernatta på kontoret.

– Det här kan förändra sig från timme till timme. Det beror på vilka möjligheter de i Malmö har, vi får se, säger Johanna Måhlén som sedan får uppdaterad information under samtalets gång:

– Nu fick jag precis ett mejl här. Det blir inget, bussarna behöver inte komma till Norrköping ikväll.

”Lätta trycket på Malmö”

Bakgrunden till de ursprungliga uppgifterna är att ett stort antal asylsökande har anlänt till Sverige under onsdagen och att flera väntas under kvällen och natten.

Migrationsverkets platser är slut i hela landet och man förberedde då för att kunna inhysa upp till 100 asylsökande i receptionen på huvudkontoret i Norrköping.

– Platserna är slut och vi försöker att lätta trycket på Malmö, så att inte alla ska övernatta där när de anländer till Sverige. Därför har vi förberett för det här, säger Johanna Måhlén.

Även om det inte blir någon övernattning i Norrköping så förbereds för övernattningar på andra kontor.

Ett flytande system

Att uppgifterna har gått isär under kvällen beror på att förhållanden kan förändras från timme till timme.

– Boendesystemet är alltid flytande. Det är inte så att det tar slut och sen måste man knyta upp nya boenden för att frigöra platser. Det kan tillkomma platser hela tiden, om en timme eller en dag, säger Johann Måhlén.

Hon förklarar att situationen är extremt ansträngd.

– Det kan man inte förneka eftersom platserna är slut.

Många lämnar Tyskland

Många människor som tidigare tagit sig till Tyskland söker sig nu till Sverige.

– Över 40 000 rapporteras bo i tält i Tyskland nu, många blir inte registrerade och det har varit hundratals bränder på asylförläggningar i Tyskland, som dessutom har långa handläggningstider. Allt sammantaget gör att vi ser att många lämnar Tyskland, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket, till Aftonbladet TV.