Trafikverket: ”Ta det extra försiktigt i dag”

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2010-10-16

Natten var olycksfylld och isig.

Om du ska köra över broar eller vid vattendrag i dag får du ta det extra varligt. Detsamma gäller om du planerar en rutt i Jönköpingsområdet, Skaraborg eller i Norra Sverige.

– Det är den första halkan nu. Det är alltid riskabelt, säger Johan Eriksson, trafikledare.

KÖRDE AV VÄGEN En person skadades svårt vid Kalhäll.

Under morgontimmarna har halkan orsakat flera olyckor, särskilt i Småland.

Två mil norr om Vaggeryd tvingades vägen spärras av när en lastbil körde av och välte. Föraren skadades lindrigt.

En kort tid senare inträffade ännu en olycka på E4:an vid Vaggeryd, när en mindre skåpbil voltade. Tre personer i bilen skadades och fördes till sjukhus, skriver TT.

Olycka i Kallhäll

Strax före fyra i morse inträffade också en singelolyckan på Enköpingsvägen vid Kallhäll när en personbil körde av vägen.

Bilen voltade och en person klämdes fast och fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter. Det är oklart hur allvarliga skadorna är.

Olycka i Malmö

Även i Malmö inträffade en större olycka strax före sex i morse. Ambulans, räddningstjänst och polis skickades till trafikplats Sunnanå där en person klämts fast i en kollision i den norrgående körriktningen.

Två personer fick föras till sjukhus med ambulans och det är oklart hur allvarligt skadade de inblandade blev.

Halka i stora delar

När Aftonbladet ringer runt till trafikledare i hela Sverige visar det sig att halkan dyker upp lite här och var även under dagen.

– Vi har minusgrader i hela regionen. Man bör ta det extra försiktigt, den första halkan är alltid riskabel, säger Johan Eriksson, trafikledare för Norr och Mitt.

– Det kan förekomma fläckvis ishalka, främst på mindre vägar. Men för de större vägarna är det en vanlig dag, säger Annika Qvick, trafikledare för Stockholm.

”Kör smart”

– Om man ska köra över broar eller nära vattendrag ska man passa sig. Och Skaraborg har saltat, säger Bern Sveitz, trafikledare för Väst.

– Runt Jönköpingsområdet har vi fått sätta in en del halkbekämpande åtgärder. Det jag rekommenderar är att man kör med huvudet. Kör man smart ska det inte vara några problem i dag, säger Filip Essbrant, trafikledare Söder.

Följ ämnen i artikeln