Australien släcktes ner

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-27

Sydneys berömda operahus och Harbour Bridge föll i mörker klockan 20.30 lokal tid när den globala miljöaktionen Earth Hour inleddes på lördagen.

Mörkläggningen på upp till en timme görs i år på platser i 125 länder.

Klicka på bilden för större version.

Det började klockan 05.45 svensk tid på de nyzeeländska Chathamöarna, rapporterar Earth Hours webbplats. När klockan där slog 20.30 stängdes dieselgeneratorerna av så att den enda kvarvarande offentliga elkonsumtionen i en timme bestod av tolv gatlampor.

Tusentals kända platser släcks

Sist ut bland årets deltagare är Samoa på söndagsmorgonen svensk tid.

Däremellan uppmärksammar tusentals kända platser miljön, alltifrån Förbjudna staden och OS-arenan Fågelboet i Kina, jättepariserhjulet Singapore Flyer, via Pyramiderna och Sfinxen i Egypten, Eiffeltornet i Paris, Big Ben och Old Trafford i England till Kristusstatyn i Rio de Janeiro samt Mount Rushmore och Golden Gate i USA.

Globalt miljöupprop

Earth Hour har på bara något år växt från en lokal manifestation i Sydney till ett globalt miljöupprop.

Idén kom i diskussioner Världsnaturfondens australiska gren, WWF Australia, inledde 2004. Tre år senare deltog flera miljoner människor i den australiska storstaden i den första årliga Earth Hour. Redan 2008 anslöt platser i tiotals länder sig, och i år är alltså en majoritet av världens länder med.

Så kan du hjälpa

Energianvändingen kan påverka det globala klimatet på lång sikt. Genom att tänka smart i vardagen kan du bidra till minskade utsläpp.

Att minska sina utsläpp är enkelt. Ju mindre energi som går åt till uppvärmning, varmvatten och belysning desto mindre påverkar vi miljön.

Läs mer om hur man sparar energi på webbplatsen Bli energismart.

Läs mer om hur utsläpp påverkar klimatet på Min planet.

TT

Följ ämnen i artikeln