SMHI varnar för kraftigt regn

Publicerad 2015-07-08

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för kraftigt regn över östra Svealand och Gävleborgs län under onsdagseftermiddagen.

De totala regnmängderna kan uppgå till 35 millimeter.

– Det är ganska intensivt, säger meteorolog Marcus Sjöstedt.

Klass 1-varningen gäller Södermanland, Stockholm, Västmanland, Uppsala och Gävleborg.

– Vi har ett kraftigt stråk med regn som nu har passerat Stockholm. Det ligger över de nordligaste delarna av Roslagen nu och fortsätter sedan upp mot Gävleborg. Sedan har vi en del skurar längre söderut som kan beröra området under senare delen av eftermiddagen och kvällen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI, strax efter klockan 16.

Vatten samlas

Under eftermiddagen och kvällen kan regnet ge nederbördsmängder på upp till 35 millimeter.

– Det är ett ganska intensivt regn och skulle kunna bli rikliga mängder. När det kommer stora mängder under kort tid har vattnet svårt att rinna undan och då kan det tillfälligt samlas vatten i dagvattenbrunnar och liknande, säger Marcus Sjöstedt.

Nya lågtryck på ingång

Regnet väntas fortsätta under torsdagen, men då med lägre intensitet.

– Det här regnet hör till ett lågtryck som väntas ligga kvar även under morgondagen och då kan ge en del skurar och regn över landet. Det kommer efterhand att röra sig bort österut under fredagen. Till lördagen ser det ut som att vi har lite mer stabilt uppehållsväder, men sedan är det nya lågtryck på ingång från sydväst i början av nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln