Bärkungen: Jag blev lurad av mina kompanjoner

Publicerad 2013-02-27

Aftonbladet mötte Ari Hallikainen för en exklusiv intervju i häktet i Thailand

BANGKOK. Ari Hallikainen, 52, misstänkts ha tömt bärföretaget Lomsjö Bär på miljontals kronor och lämnat 159 thailändare utan lön.
Förra veckan greps han i Bangkok. Nu ger han för första gången sin version om vad som hände.
– Jag blev lurad, säger han till Aftonbladet.

Ari Hallikainen kommer ut genom en kraftig ståldörr till en innergård som mest liknar en ruffig parkeringsplats. Han tar i hand, vi går sen till ett specialrum inne på immigrationshäktet där vakterna låser in honom. Två galler, med cirka en meters mellanrum, skiljer oss åt.

Han greps förra veckan i Thailand sedan hans svenska pass dragits in. Han väntar nu på att utvisas till Sverige. Där är han bland annat misstänkt för att ha lurat 159 thailändska bärplockare under 2010 och för att ha plundrat sitt företag Lomsjö Bär AB på flera miljoner kronor. När utvisningen sker är inte bestämt.

Fruktat häkte

– Jag är oskyldig till allt jag anklagas för i samband med den händelsen. Det var helt enkelt två av mina kompanjoner som lurade mig. De riggade allt från början med syfte att blåsa företaget på pengar. En tidigare platschef i Åsele var också inblandad, säger Ari Hallikainen.

Aftonbladet träffar honom inne på IDC (Immigration Detention Center) i centrala Bangkok. Immigrationshäktet är ökänt och fruktat: här sitter 1 200 fångar som gripits för att ha befunnit sig illegalt i Thailand av olika skäl. Det kan vara allt från ett par dagars överdrag på viseringen till människor som sökt flyktingstatus.

– Nej, det är inget roligt ställe. Jag fick magsjuka nästan direkt när jag kom hit, säger Ari Hallikainen.

Skyller på kompanjonerna

Huvuddelen av fångarna är från Thailands grannländer Burma, Laos och Kambodja. Likaså från Vietnam. Varje nationalitet har sin egen cell, ett stort rum som rymmer cirka 100 fångar. Det finns också många indiska och pakistanska fångar, ofta hela familjer. Barnen sover med sina mammor i en stor cell. På dagtid vistas barnen på ett slags dagis/förskola inom fängelseområdet.

Ari Hallikainen är fortfarande solbränd efter de 2,5 år han gömt sig i Thailand. Han har svar på de flesta frågor kring bärskandalen. Skulden ligger i huvudsak hos hans tidigare kompanjoner – men också hos bärplockarna själva, menar han.

– De sålde bredvid. Bär försvann helt enkelt. Det fanns ingen möjlighet att de kunde plocka så lite. Deras skörd räckte inte ens till lönen.

På vilket sätt blev du lurad av de andra i företaget?

– De två letade på egen hand upp bärplockare i Thailand. Det fanns ett klart förbud mot att dessa thailändare skulle betala en rekryteringsavgift för att ta sig till Sverige. Men nu fick de betala för visum, resor och andra merkostnader för deras anställning i Sverige. De här pengarna gick direkt till mina förra kompanjoner som satte in dem på en bank i Thailand.

Betalade för att ta sig till Sverige

De thailändska bärplockarna fick betala mellan 12 500 och 20 000 kronor för att ta sig till Sverige. Många av dem pantsatte mark, främst i nordöstra Thailand, med förhoppning om att kunna göra en mindre förmögenhet.

– Jag vet inte vad som sagts till dem. En av mina kompanjoner pratar thailändska och har fungerat som tolk åt oss. Jag vet inte vilka historier som dragits. Var pengarna är har jag ingen aning om.

Hur erfarna var de plockare som kom till Sverige?

– Ett krav från min sida vid rekryteringen var att de thailändska bärplockarna skulle ha erfarenhet. Av de cirka 160 som kom var det bara sju som hade plockat bär förut. Det tar en halv säsong att lära sig och det hade vi inte råd med. Där finns en förklaring till varför företaget gick dåligt. Jag förstår om de misslyckades med att rekrytera plockare. Ingen erfaren plockare vill betala de här avgifterna.

Varför lämnade du Sverige i samband med Lomsjö Bärs konkurs hösten 2010?

– Det var av rent personliga skäl. En resa som var planerad. Jag hade faktiskt tänkt åka tillbaka till Sverige nu i dagarna. När jag greps satt jag och letade flygbiljetter på nätet. Jag har dock varit tillbaka i Sverige en gång, under 2011, för ett möte med en utredare på Skatteverket. Det blev dock aldrig av.

Efter 40 minuter är intervjun slut. En vakt slussar ut Aftonbladet genom visitationsrummet. Där väntar en hel indisk familj på att skrivas in. De är alla kopplade med kedjor och handbojor. Sju personer som hellre gått åt andra hållet.

Bärskandalen i Åsele – detta har hänt

  Den 24 september 2010 gick drygt 160 thailändska bärplockare till kommunhuset i Åsele och

bad om hjälp sedan de inte fått ut sina löner från Lomsjö Bär AB.

  Den 29 oktober 2010 begärdes Lomsjö Bär i konkurs. Företaget hade direktanställt de

thailändska bärplockarna i Åsele. Men de hade rekryterats på plats i Thailand av företagets

egen personal.

  I november 2010 beviljades de drygt 160 bärplockarna en statlig garantilön på cirka

17 000 kronor per månad plus semesterersättning. De fick dock inte OB-tillägg och

övertidsersättning. De flesta åkte då tillbaka till Thailand.

  Den 9 december 2010 reste de sista 26 bärplockarna som varit i Åsele hem till Thailand.

  Den 27 april 20111 häktas Ari Hallikainen i sin frånvaro för skattebrott, bokföringsbrott och

oredighet mot borgenär.

  Den 21 februari 2013 grips han i Thailand eftersom passet var indraget.