Storsvindlare gripen i Thailand

Publicerad 2013-02-23

Ari Hallikainen har varit internationellt efterlyst sedan 2010

Han misstänkts ha tömt bärföretaget Lomsjö Bär på miljontals kronor och lämnat 156 thailändska bärplockare strandade i Sverige utan lön.

2010 flydde han landet.

Nu har bärkungen Ari Hallikainen gripits i Thailand.

Ari Hallikainen ska ha lockat hundratals thailändska bärplockare till de norrländska skogarna med löften om höga löner sommaren 2010. Många pantsatte sina hus i Thailand för att komma till Sverige och jobba.

Men arbetarna fick aldrig sina löner och tvingades återvända tomhänta till Thailand.

Samma år anhölls Ari Hallikainen i sin frånvaro, misstänkt för att ha tömt företaget Lomsjö Bär AB på miljonbelopp - pengar som skulle gått till bland annat löner.

Sedan dess har han varit internationellt efterlyst och även häktats i sin frånvaro.

Greps under fredagen

Men nu har han, enligt Bangkok post, gripits av thailändsk polis.

Hallikainen greps i sitt hem i närheten av Pattaya under torsdagen och fördes till det ökända immigrationshäktet IDC i Bangkok.

Enligt uppgifter till Aftonbladet greps Hallikainen av thailändsk specialpolis. Hans pass är indraget och under de kommande dagarna väntas Hallikainen flygas ut från Thailand av svensk polis.

Enligt den lokala polisen ska Hallikainen ha erkänt och en grupp thailändare ska också ha varit involverade i bedrägeriet.

Advokaten: kommer som en överraskning

Nicklas Rydberg företräder Ari Hallikainen och säger att gripandet kom som en överraskning. De har haft kontakt under Hallikainens år på flykt.

– Anledningen till varför han avvek från Sverige var att han inte ville sitt häktad i onödan, säger Rydberg.