Flyktingens låtval gav ensemblen rysningar

Uppdaterad 2016-04-26 | Publicerad 2016-04-25

Peter Elmberg och hans ensemble besökte ett flyktingboende med sin musikal i fredags. Men när Khaled Alkhalil kom fram och önskade en låt fick de ett möte de sent glömmer.

– Vi blev helt hänförda, säger Peter Elmberg till Aftonbladet.

Peter Elmblad och hans ensemble blev hänförda av mötet med Khaled.

Peter Elmberg driver ett kulturcenter i Mundekulla i Småland och har nu turnerat runt i Sverige med integrationsmusikalen "Hemstannarna – drömmen om ett bättre liv". I fredags var truppen med en arabisk tolk på ett asylboende i Stenungsund och efter föreställningen kom 23-årige Khaled Alkhalil fram till dem.

– Han frågade oss, på lite brokig svenska, om vi inte ville spela låten "Jag hade en gång en båt" av Cornelis Wreesvijk. "Visst" sa vi och när vi började spela märkte vi att han kunde texten mycket bättre än oss, säger Peter Elmberg till Aftonbladet.

Låten fick helt annan betydelse

När så versen ”Det fanns en gång en stad. I parken där lekte barn. Så släppte man ner en bomb och staden försvann” kom fick texten plötsligt en så mycket djupare betydelse. Ensembeln rös när Khaled efteråt berättade att han växt upp i staden Homs i Syrien. En stad som var Syriens tredje största stad innan kriget kom och jämnade staden med marken.

– Vi blev helt hänförda. Hela tanken med musikalen är att påminna oss svenskar om vad vi kommer från och att nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning utvandrade för 100 år sedan.

Klippet setts av 240 000 människor

Filmklippet från uppträdandet med Khaled har i dagsläget setts av över 240 000 människor. Och reaktionerna har inte låtit sig vänta.

– Vi har fått så mycket fina kommentarer. Vi måste bli bättre på att se möjligheter och goda exempel och inte bara prata om eldhärjade flyktingboenden. Khaled har bott i Sverige i ett halvår och har suttit hemma varje dag framför datorn för att försöka lära sig svenska. Genom låten vill vi verkligen att han ska kunna vara en förebild för flera.

”Fortsätter kämpa”

Khaled själv säger att han tänker på kriget när han hör låten.

– Han säger att det är ett sorgearbete. Det är svårt att se ens blomstrande stad bara jämnas med marken. Men han fortsätter att kämpa och tro på livet.