Skiftarbete kan förstöra hjärnan

Uppdaterad 2017-08-02 | Publicerad 2016-05-18

Studien visar att effekterna kan sitta i flera år efter avslutat skiftarbete.

Hjärnan kan bli långsammare av att jobba skift.

Effekterna kan sitta i flera år efter att man bytt till ett jobb med normal arbetstid.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för att skiftarbete kan störa hjärnans förmåga att snabbt söka och behandla information, säger docent Christian Benedict till Uppsala Nya Tidning.

Forskare vid Uppsala universitet och Malmö Högskola har undersökt hur det påverkar hjärnan att jobba skift. Deras studier visar att skiftarbetare bearbetar information långsammare än de som inte jobbar skift.

”Skiftarbete kan störa hjärnans förmåga”

7 000 män och kvinnor i medelåldern och uppåt, varav 1 000 personer som nyligen hade jobbat skift eller jobbar skift just nu, ingick i studien. Testet gick ut på att de så snabbt som möjligt skulle rita en linje som i stigande ordningsföljd skulle förbinda ett antal siffror och bokstäver.

Resultatet visar att de som jobbar eller har jobbat skift behövde några sekunder mer på sig att rita linjen än de som inte jobbar skift.

– Våra resultat ger ytterligare stöd för att skiftarbete kan störa hjärnans förmåga att snabbt söka och behandla information. Flera studier behövs dock innan vi vet om det rör sig om ett direkt orsakssamband, säger docent Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskaper på Uppsala universitet till Uppsala Nya Tidning.

Värre med rökning och alkoholmissbruk

Enligt Uppsala Nya Tidning jobbar var femte yrkesaktiv person skift. Christian Benedict tycker inte att det är realistiskt att alla som jobbar skift ska söka sig till ett arbete med mer normala arbetstider.

– Däremot är det viktigt att informera dem om att de som skiftarbetar kan ha extra stor nytta av att följa livsstilsråden att motionera regelbundet, låta bli att röka och vara måttliga med alkohol. Brist på motion, rökning och alkoholmissbruk är alla viktigare riskfaktorer än skiftarbete för försämrad förmåga att bearbeta information, säger han till Uppsala Nya Tidning.

Följ oss på Facebook