KI-forskaren Ahmadreza Djalali kvar i Iran: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad 2024-06-15 19.06

Sverige har gjort en fångutväxling med Iran.

Men den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali ingår inte.

– Jag undrar varför hans liv inte är lika värdefullt som de andras? säger hans fru Vida Mehrannia till Aftonbladet.

Följ ämnen
Iran

Sverige och Iran har genomfört en fångutväxling. De svenska medborgarna Johan Floderus och Saeed Azizi, som fängslats i Iran, har utlämnats till Sverige.

I utbyte har Sveriges regering kommit överens om att utlämna den livstidsdömde bödeln Hamid Noury till Iran.

Men svensk-iranske Ahmadreza Djalali, tidigare forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet, har lämnats kvar.

Han greps i Iran 2016 misstänkt för att ha spionerat för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning. I oktober 2017 dömdes han till döden för samma brott.

Nu har suttit fängslad i nästan 3000 dagar.

Hans fru Vida Mehrannia nåddes av beskedet via media.

– Det är ingen som har brytt sig om att kontakta oss om det här, säger hon.

”Måste ge mig ett svar efter åtta år”

Hon säger att hon känner sig arg och besviken – på både regeringen och medier.

– Jag är besviken på de medier som har ignorerat det här fallet. Det är nästan inga medier som har skrivit om det här fallet, men skrivit om andra fall där svenskar är fängslade i Iran, säger hon.

Vida Mehrannia säger att det svenska beskedet tidigare varit att Sverige inte har något avtal om fångutbyte med Iran. Men att allt ändrades när Johan Floderus fängslades 2022. Enligt många bedömare tillfångatogs han som en direkt reaktion på den svenska domen mot Hamid Noury.

Hon säger också att hon försökt få tag i regeringsföreträdare och personal på UD, men att ingen tagit sig tid att prata med henne i dag.

– Jag har försökt prata med dem, men de säger att de är upptagna. De måste ge mig ett svar efter åtta år. Jag ska inte få det beskedet via media, säger hon.

Vill prata med Ulf Kristersson

I kväll håller statsminister Ulf Kristersson, tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer och utrikesminister Tobias Billström pressträff om fångutväxlingen.

– Jag vill fråga Ulf Kristersson varför min mans liv inte är värdefullt för honom. De måste stå upp för alla fängslade svenskar i Iran. Varför lämnade de honom bakom? Hur ska de kunna se oss i ögonen och berätta det här? säger hon, och fortsätter:

– Jag vill också fråga honom varför han säger att han är glad över det här. Det är skamligt. Han skämmas över att han lämnade min man bakom. Det är diskrimination.

Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty.

Frågande till varför han lämnas utanför

Även Amnesty säger att de ställer sig frågande till regeringens besked.

– Vi tycker naturligtvis att det är fantastiskt att de andra två får återförenas med sina familjer hemma i Sverige. Men om det stämmer att Djalili inte är med, så ställer vi oss naturligtvis väldigt frågande till varför han lämnas utanför en sådan fångutväxling, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty i Sverige.

– Han har suttit fängslad i över åtta år. Han är dömd till döden i en rättegång som inte lever upp upp till internationell rättsstandard, med bekännelser som tvingats fram under tortyr.

Ahmadreza Djalali.

”Spelat ut sitt starkaste kort”

Amnesty fördömer regeringens beslut.

– Att han inte inkluderas i fångutväxlingen tycker vi är väldigt allvarligt. Därför vill jag fråga regeringen hur man säkerställer att han inte blir kvar i Evinfängelset, nu när de spelat ut sitt starkaste kort, säger Anna Johansson, och refererar till att Hamid Noury lämnas ut.

Frun Vida Mehrannia med en bild på Ahmadreza Djalali i mobilen.

Anna Johansson säger också Amnesty ställer sig kritiska till hur Sverige förhandlar med Iran och utväxlar fångar.

– Amnesty Sverige menar att man ska vara oerhört försiktig med den här typen av fångutväxlingar, särskilt med Iran som satt det här i spel, att gisslanta fångar. Problemet med regimen i Iran är att de fortsätter gripa utländska fångar och hålla dem som gisslan, säger hon.

Vidare lyfter hon problemet med att fångar som utlämnas till Iran kan slippa sina straff.

– Hamid Noury har ju fängslats för grova folkrättsbrott. Det är naturligtvis allvarligt om han inte får avtjäna sitt straff för de brott han begått, säger hon.

Teheran.