Johan Floderus och Hamid Noury släpps i fångutväxling

Publicerad 2024-06-15 13.06

Efter 790 dagar i fångenskap i Iran är Johan Floderus, 33, på väg hem.

33-åringen och svensk-iranske Saeed Azizi frigavs i dag – i utbyte mot den iranske bödeln Hamid Noury.

– Om några timmar landar två medborgare som har fått utstå helvetet på jorden, säger statsminister Ulf Kristersson.

Följ ämnen
Iran

De två svenska medborgarna väntas landa i Sverige inom kort under lördagskvällen. Statsminister Ulf Kristersson skriver på X att han pratat med dem när de var ombord på planet på väg mot Sverige.

”Lång resa kvar men fint att höra deras röster... De ser fram emot att komma hem och möta sina familjer”, skrev Ulf Kristersson på X.

Samtidigt har livstidsdömde Hamid Noury släppts från fängelset i Sverige och är nu på väg till Teheran.

”Det har hela tiden stått klart att operationen skulle kräva några svåra beslut. Nu har vi fattat de besluten”, skrev statsministern i ett pressmeddelande tidigare i dag.

Iran har fängslat dem [Johan Floderus och Saeed Azizi] båda som brickor i ett cyniskt förhandlingsspel, för att få den iranske medborgaren Hamid Noury släppt från Sverige. Han greps 2019 och är dömd till livstids fängelse för mord och grovt folkrättsbrott, säger Kristersson.

Deltog i massavrättningar

Efter en omfattande utredning dömdes den 62-åriga Hamid Noury i Stockholms tingsrätt till livstidsfängelse för att ha deltagit i massavrättningar i det iranska fängelset Gohardasht 1988. Svea hovrätt fastställde domen i december förra året.

Hamid Noury jobbade på fängelset där många avrättningar ägde rum. I domen motiveras beslutet med att han medverkat i brottsliga handlingar där ett mycket stort antal personer har avrättats på grund av sina politiska eller religiösa ställningstaganden. Flera av de mördade hade kopplingar till vänstergruppen Iranska Folkets Mujahedin.

Kazem Gharib Abadi, generalsekreterare för Irans så kallade högsta råd för mänskliga rättigheter, skriver på X att det glädjer honom att Hamid Noury nu återvänder till landet.

”Det gläder mig att kunna informera det kära folket i Iran att Hamid Noury som suttit i illegal internering i Sverige sedan 2018, är fri och kommer att återvända till landet om några timmar”, skriver han.

Satt fängslad i 790 dagar

Under lördagen ska de svenska medborgarna ha flyttats till Omans huvudstad Muscat, rapporterar Oman Observer. Landet uppges vara medlare i utväxlingen.

33-åriga EU-diplomaten Johan Floderus greps i Iran den 17 april 2022. Sedan dess har han varit fängslad, grundlöst anklagad för spioneri och med risk att dömas för döden.

– Hela tiden handlar det om Johans säkerhet. Att inget ska hända som gör att de ger sig på honom. Så det var svårt för oss att veta. Vi är en vanlig familj från Kungälv, vad vet vi om storpolitik? Det är inte så lätt, har Johans mamma Kerstin Floderus tidigare sagt till Aftonbladet.

Kristersson: Greps på ”oriktiga grunder”

I det senaste uttalandet skrev familjen att Johan måste släppas ”omedelbart”:

”Johan har inte gjort sig skyldig till något, han är godtyckligt frihetsberövad och måste släppas omedelbart”.

Svensk-iraniern Saeed Azizi greps i november förra året på ”lika oriktiga grunder”, enligt Ulf Kristersson. Iran International skriver att Azizi greps i sin privata bostad i landet och dömdes till ett femårigt fängelsestraff, ”som en del av Teherans gisslandiplomati”.

I uttalandet säger statsministern att har lämnat besked om fångväxlingen till de svenska medborgarnas respektive föräldrar.

– Som statsminister bär jag ett särskilt ansvar för svenska medborgares säkerhet. Regeringen har därför arbetat intensivt med frågan, tillsammans med den svenska säkerhetstjänsten som har förhandlat med Iran, säger Kristersson.

”Välkomna hem”

Flera politiker har uttalat sig om utväxlingen.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson skriver på X, tidigare Twitter, att det är ”glädjande” att Johan Floderus och Saeed Azizi är på väg till Sverige.

”Vi har fattat svåra beslut som krävdes för att få våra svenska medborgare fria”, skriver han i inlägget.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tycker att det är ”glädjande” att de svenska medborgarna nu är på väg till Sverige.

”Regeringen har fattat de svåra beslut som krävdes för att få våra svenska medborgare fria. Snart kan de återförenas med sina familjer igen”, skriver hon på X.

”Gratulationer till Sverige”

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, önskar Floderus och Azizi en lycklig återförenig med sina nära.

”Gratulationer till Sverige för dess ihärdiga arbete för att uppnå detta resultat”, skriver hon på X.

Muharrem Demirok, partiledare för Centerpartiet, skriver ”Oerhört goda nyheter. Välkomna hem till era familjer”, på X.

Följ ämnen i artikeln