År av väntan över: Floderus och Azizi är hemma efter historisk fångutväxling

Publicerad 2024-06-16 08.18

Johan Floderus hade suttit 790 dagar i iranskt fängelse.

Saeed Azizi 217 dagar.

Då kom plötsligt beskedet från Oman:

Svenskarna var på väg hem – i utbyte mot den iranske bödeln Hamid Noury.

Följ ämnen
Iran

Först kom det historiska beskedet från arabisk media klockan 13 på lördagen. Två svenskar och en iransk medborgare hade transporterats till Oman.

Då skickade Aftonbladet den första flashen: ”Sverige och Iran överens om fångutväxling”.

Strax därefter rapporterade nyhetsbyrån Reuters att den livstidsdömde bödeln Hamid Noury skulle utlämnas till Iran. I utbyte skulle Johan Floderus, 33, få komma hem.

– Johan Floderus har varit fängslad, grundlöst anklagad för spioneri och med risk att dömas till döden. Nu sitter han på ett flygplan på väg hem till Sverige, sade statsminister Ulf Kristersson (M) i ett uttalande vid klockan 13.23.

Saeed Azizi får ett varmt välkomnande av familjen.

”Cyniskt förhandlingsspel”

På samma plan satt svensk-iranske Saeed Azizi, 60, som på lika oriktiga grunder greps i november 2023, enligt Kristersson.

– Iran har gjort dem båda till brickor i ett cyniskt förhandlingsspel, med syftet att få den iranske medborgaren Hamid Noury släppt från fängelse i Sverige. Han är dömd för grova brott begångna i Iran på 1980-talet, sade statsministern.

62-årige Noury fick sitt straff i Stockholms tingsrätt efter en omfattande utredning kring hans roll i massavrättningarna vid det iranska fängelset Gohardasht. Vid 16.30-tiden landade han i Iran där han fick ett stort välkomnande.

Känslosamma hemkomsten

Sedan var det flera timmars väntan innan Floderus och Azizi landade på Arlanda klockan 21.20. Där blev det ett känslofyllt möte med kramar, tårar och blommor.

En dryg timme efter landning höll regeringen pressträff. Där tackade Ulf Kristersson familjerna som visat ”stort mod och tålamod”, medarbetare i den svenska säkerhetstjänsten och Oman som ”bidragit till att våra landsmän nu är hemma igen”.

– Iran var beredda att göra närmast ofattbara saker i syfte att Sverige skulle göra en utväxling, sade statsministern under pressträffen och fortsatte:

– Vi stod inför ett dilemma: Att antingen säga att vi vägrar förhandla om sådant som strider mot grundläggande rättsprinciper, och därmed med berått mod låta svenska medborgare förbli i ett dödligt hot i ett iranskt fängelse – eller att värna svenskars liv och svenskars säkerhet.

Johan Floderus första steg på svensk mark.

”Upplevt helvetet på jorden”

Han avslutade med att berätta att det hade varit ”ofattbart gripande” att se svenskarna återses med sina familjer.

– De har upplevt helvetet på jorden.