Här flyr ukrainare med sina husdjur

Djurrättsorganisationen: ”Vi uppmanar starkt människor att stanna med sina djur ”

Uppdaterad 2022-03-03 | Publicerad 2022-03-02

Med geväret över ena axeln och katten i sin andra hand vandrar en man över Ukrainas gator.

En annan bild visar en man i ett skyddsrum som lugnande klappar sin katt.

Nu delas bilder på sociala medier som visar hur människor på flykt från kriget i Ukraina vägrar att lämna kvar sina husdjur.

Tusentals ukrainare har fått lämna sina hem i panik efter de ryska attackerna i veckan. Bilder från Kiev visar människor som försöker lämna staden på knökfulla tåg med en väska i ena handen och sitt husdjur i den andra.

De som inte har flytt tar med sina hundar eller katter ner i skyddsrum.

Med geväret över ena axeln och katten i sin andra hand vandrar en man över Ukrainas gator.

Alla gör sitt yttersta för att hjälpa varandra. På en bild som spridits på sociala medier kan man se en man som bär ett gevär över ena axeln och i andra handen bär han en katt och en fisk som han räddat från ett granatdrabbat bostadshus i Kiev. Även lokalpolisen satte igång en räddningsaktion för att rädda två papegojor från ruinerna av ett bostadshus i Kiev.

I staden Lviv, vid den polska gränsen, dumpade evakuerade sina resväskor för att säkert kunna ta med sina hundar och katter i transportburar.

Flera länder lättar på gränskrav gällande husdjur

Flera organisationer arbetar hårt för att kunna hjälpa till med gratis veterinärvård, mat och husrum. Dessutom har många länder nu valt att lätta på reglerna för att människor ska kunna ta med sina djur över gränserna.

Polen, Ungern och Rumänien har tillfälligt tagit bort kraven på vaccination, blodprov och registrering för djur. I Rumänien utförs en vaccinationskontroll vid gränsen innan djuren och ägarna kan passera. De har just nu en gräns på fem djur per person.

Uppmanar att inte lämna kvar djuren

Djurrättsorganisationen Peta uppmanar de ukrainska medborgarna att inte lämna kvar sina djur i stridigheterna.

”Vi uppmanar starkt människor att stanna med sina djur om det är möjligt. Precis som människor som flyr från krig kommer djuren att vara rädda och stressade och de är beroende av sina människors trygghet”, skriver de på sin hemsida.

Husdjur inte tillåtna i svenska skyddsrum

Flera bilder visar också hur människor i Ukraina har tagit med, sin katt eller hund, ner i skyddsrum.

I Sverige får man däremot inte ta med husdjur i skyddsrum. MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skriver på sin hemsida att husdjur inte får tas med till skyddsrum på grund av allergirisken.

I ett skyddsrum ska man dock inte vistas mer än några dygn, så med extra förråd av mat och vatten har ditt husdjur goda förutsättningar att klara sig på egen hand till du är tillbaka”, skriver de vidare.