Stor risk för skogsbränder: ”Kan bli som 2018”

Uppdaterad 2023-06-16 | Publicerad 2023-06-15

Årets sommar kan bli en repris på 2018 med skogsbränder i stora delar av landet.

Just nu råder det hög eller extremt hög brandrisk i stora delar av landet.

– Vi står just nu i en allvarlig situation, den liknar den som rådde inför sommaren 2018, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin på en pressträff.

För fem år sedan härjade svåra bränder på ett stort antal platser i Sverige och flera byar fick utrymmas. Inför årets sommarvärme kan vi stå inför en liknande situation.

– På många håll i Sverige råder nu hög eller extremt hög brandrisk. Det ställer höga krav på alla systemets aktörer, säger Carl-Oskar Bohlin

Nu menar regeringen att man är mer förberedda än inför sommaren 2018. Sedan dess har beredskapen på nationell nivå stärks på flera sätt.

– Bågen är spänd inför den här sommaren, staten är på tå, säger Carl-Oskar Bohlin.

Idag finns tio nya helikoptrar, fyra nya skopande flygplan och antalet skogsbrandsdepåer har höjts. Kommunikationssystemet Rakel har även utvecklats.

Brandmän kämpar mot branden i Trängslet, Älvdalen, 2018.

Kan ta hjälp av Försvarsmakten och EU

EU har även ökat sin förmåga att bistå vid en katastrof. En ny resurs finns med 28 stycken skopande flygplan som snabbt kan sättas in i länder som har problem med skogsbränder.

Man har även samordnat insatserna på ett nytt sätt sedan 2018. Då fick många små räddningstjänster hantera väldigt stora bränder, som kunde upptäckts tidigare.

Redan under våren har resurser aktiverats för att med flyg kunna bevaka eventuella skogsbränder.

– Att upptäcka en skogsbrand i tid är avgörande, säger Carl-Oskar Bohlin.

Skulle MSB:s resurser inte räcka till i sommar, kan även Försvarsmakten hjälpa till i arbetet. MSB:s flygande förstärkningsresurser har redan använts vid 77 skogsbränder, mer än dubbelt så många gånger som förra året.

Orsakar redan problem för jordbruket

Den nuvarande torkan har redan inneburit problem och skador för jordbruket.

– Beroende på hur det utvecklar sig kommer vi genomföra lämpliga åtgärder, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

För att få en gemensam bild av läget för jordbruket har flera myndigheterna nu kontakt för att få en bild av problemen vid fortsatt torka menar Kullgren.

Brand i Ljusdal, 2018.

LÄS VIDARE