Rysk ilska mot egna arméns fiasko i gränsstaden Sjebekino

Publicerad 2023-06-15

Efter veckor av artilleribeskjutning har mer än ett dussin invånare i ryska gränsstaden Sjebekino dött och uppemot 40 000 flytt staden.

De som är kvar i den sargade spökstaden är upprörda över ryska arméns fiasko:

– Jag förstår inte varför Ryssland inte kan försvara oss, sade Sergej Sjambarov, 58.

Sjebekinos polisstation liknar ett svart fönsterlöst skelett medan utbrända bilar står övergivna på gatorna, rapporterar New York Times som var på plats förra veckan.

Ukrainska regeringen tar inget ansvar för den omfattande artilleribeskjutningen, utan påstår att det är ryska Putin-motståndare i Ryska frivilligkåren och Ryska frihetslegionen som ligger bakom. Båda grupperingarna har ställt till med ryskt kaos när de vid flera tillfällen gått över gränsen in i ryska gränsbyar.

En söderbombad bil i Sjebekino.

Sergej Sjambarov, en av kanske tusen invånare som stannat kvar i Sjebekino fyra kilometer från rysk-ukrainska gränsen eftersom han tar hand om äldre släktingar, sade till New York Times:

– Hundratals granater om dagen! Fabriker som träffas! Jag förstår inte detta.

Missnöje mot ryska armén

Missnöjet med den ryska arméns valhänta insats är omfattande. Viktor Kalugin, 65, var upprörd över att varken Wagnergruppen eller Ramzan Kadyrovs tjetjenska styrkor fått ”ta hand om situationen”:

– Jag hoppas att våra styrkor inte tillåter fascisterna att ta sig hit. Så länge vi har Putin kommer ingen att kunna erövra Ryssland. Men det vore bra om han gav sina generaler en näsknäpp…

I rysk stats-tv har fiaskot i Sjebekino knappt tagits upp alls, vilket upprör Sjebekino-flyktingarna i regionhuvudstaden Belgorod.

De bor enkelt i tillfälliga stora flyktingförläggningar och fick nyligen löfte om 50 000 rubel var i understöd, omkring 6 500 kronor. Ett löfte som väckte ilska, bland annat hos Svetlana Iljasova från Sjebekino:

– De utlöste ett krig och nu vill de tysta folk med småslantar.

Nadezhda Petineko, 87, matar sin sextioåriga son Alexander Petrianko, som är paralyserad efter en stroke, på en flyktingförläggning i Belgorod.

”Svårt att begripa”

Aleksej Novikov, som hade fått sitt hem i Sjebekino förstört och stod i kö i Belgorod för att få nödhjälp, förstod över huvud taget inte varför Ukraina hade invaderats:

– Vi har alltid haft normala relationer med Ukraina. Det här är svårt att begripa, sade han till New York Times.

Men merparten av de ryssar som tidningen pratade med höll med om att det var rätt att anfalla ”fascisterna” i Ukraina, eftersom ”USA och Europa inte gav Moskva något annat val”. Aleksandr Petrianko, 62, flykting från Sjebekino i Belgorod sade:

– Jag är inte arg. De har sin sanning. Vi har vår sanning. Men vår kommer att segra. Vi tror på Putin, som säger att vi kommer att segra.

I Sjebekino hade Liliana Luzeva, 60, stannat för att ta hand om sin trädgård, sina getter och sina kycklingar.

– Jag ber och ber och ber. Vi kommer att mota tillbaka dem. Men jag vet bara inte varför det måste vara så här, sade hon till New York Times.

Alena Moleva undersöker skadorna efter i sitt hem efter en artilleriattack i ryska gränsstaden Sjebekino.