"SD-spöket" en utmaning för Moderaterna

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-10-22

Moderaternas partistyrelse under stämman. Ulf Kristersson valdes om som partiordförande. Till vänster andre vice ordförande, äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, till höger förste vice ordförande, finansminister Elisabet Svantesson.

Moderaterna har avslutat sin första partistämma i regeringsställning på över tio år.

Men vägen är lång för att nå partiets mål och på sikt bli störst.

När Moderatstämman i Umeå avslutades på söndagen var partisekreteraren Karin Enström nöjd med både besluten och stämningen.

Partistämman var den första i regeringsställning sedan 2011. Det gjorde det lättare att glömma att resultatet i riksdagsvalet 2022 i övrigt var en besvikelse.

I sitt stämmotal hävdade statsminister Ulf Kristersson att M nu är mittpunkten i svensk politik. Han utropade också sitt parti som segrare i vår tids stora frågor: svenskt Natomedlemskap, kriminalpolitiken, migrationen och kärnkraften.

Nya mål

De mål partystyrelsen satt upp inför nästa val är: Behålla regeringsmakten, styra i fler regioner och att fler människor än i dag ska bo i moderatstyrda kommuner.

På längre sikt är målet att bli Sveriges största parti. Enligt M:s egna analyser har partiet potential att få drygt 30 procent av rösterna.

Men vägen dit är lång. I den senaste Sifomätningen i SvD backar M till 18,2 procent, medan S ökar till 37,8. SD är nu statistiskt signifikant större än M med 20,7 procent.

Samtidigt ligger M:s båda regeringspartners L och KD klart under riksdagsspärren.

SD skrämmer

I riksdagsvalet 2022 blev M bara tredje största parti och backade klart i sitt traditionellt starkaste fäste – storstäderna, inte minst bland kvinnor.

– Den enskilt främsta förklaringen är oron för vad SD:s inflytande på den moderatledda regeringen skulle innebära, säger biträdande partisekreterare Martin Borgs.

Storstadsväljarna måste M vinna tillbaka om målen ska nås, inte minst i Stockholm. Det är partistrategerna överens om.

– Det viktigaste vi kan göra är att visa att oron är obefogad, säger Borgs.

Är oroad

Samarbetet med SD kan efter nästa väl bli ännu tätare. Fortsätter SD att växa blir det svårt att hålla partiet utanför en borgerlig regering.

Ungdomsförbundets (Muf) ordförande Douglas Thor tycker inte att partiet ska taktisera för mycket kring storstadsväljarna.

– Det går att driva politik som samlar brett. Jag tror inte på en strategi där man lite desperat försöker vinna tillbaka storstadsväljare och kvinnorna. Bättre att tänka hur man ska vinna tillbaka väljare brett i de här grupperna, så att vi vinner väljare överallt, säger Thor.

Han är oroad för att partiet ska slå sig till ro med nuvarande läge.

– Jag tycker att man är lite väl försiktig och är lite orolig över det lugnet. Om vi inte nu vågar utveckla Moderaternas politik utöver regeringens politik, när ska vi då göra det? säger Thor.

Inga heta debatter

Mycket av den politik som partistämman antog drivs redan av regeringen. Thor varnar för att upprepa de misstag som gjordes under Alliansregeringen.

– Vi var rätt tomma på reformer under den andra mandatperioden. Och det är jag orolig för nu, säger han.

De riktigt heta debatterna uteblev på stämman. Särskilt efter att partiledningen backat från ett förslag som riskerade att urvattna kommunernas veto mot nya vindkraftverk, vilket retat upp kommunalråden.

Inte heller hördes något missnöje med att regeringen inte sänkt så mycket skatter som många förväntat sig.

Stämman nöjde sig med att besluta att partiet ska verka för sänkt reavinstskatt, sänkt skatt på ISK-sparande och sänkt skatt för små ölbryggerier.