Åkesson: Agerar man mot rikets intressen så kan medborgarskapet dras in

Publicerad 2024-03-05

Efter utspelet om att regeringen ska kunna utvisa personer som agerar mot rikets intressen öppnar nu Jimmie Åkesson upp för att även medborgarskap ska kunna dras in på samma grund.

– En person som har dubbla medborgarskap och uppenbarligen har lojaliteter i en främmande makt till exempel, då kan det vara intressant att titta på, säger SD-ledaren.

Nyligen gick Sverigedemokraterna ut med förslaget att regeringen ska kunna utvisa personer som agerar i strid med rikets intressen.

– Det ska ju vara extraordinära fall där det här och nu kan påvisas att det strider mot våra intressen. Det kan vara utrikespolitiska intressen, det kan också vara inrikespolitiska saker, där det finns ett behov av att snabbt göra sig av med en person som inte ska vara här helt enkelt, säger Jimmie Åkesson.

Enligt SD-ledaren handlar det troligtvis om en handfull fall per år som kan bli aktuella för utvisning på grund av att de agerar mot rikets intressen.

– Det här ska ju vara ett snabbspår för att snabbt kunna agera när det behövs.

Jimmie Åkesson öppnar för att medborgarskap ska kunna dras in om en person agerar mot rikets intressen.

Åkesson: Hamnar en och annan i kläm så får det vara så

Som exempel på när utvisningar med rikets intressen som grund kan vara aktuella har Åkesson nämnt gängkriminella ledare som inte kan knytas till brott, imamer som sprider islamistisk hatpropaganda eller personer som destabiliserar Sverige för andra länders räkning.

1975, när lagen ändrades, poängterade utredaren att just ”rikets intressen” är ett löst begrepp och att det riskerar att tillämpas för brett.

Dessutom slås fast att det är mycket svårt att konkretisera när det kan bli aktuellt att utvisa någon med hänvisning till rikets intressen.

– Syftet är ju att skydda svenska medborgare och svenska intressen. Då kan en eller annan hamna i kläm som inte är svensk medborgare, men då får det vara så.

”Ingen mänsklig rättighet att vara i Sverige”

Jimmie Åkesson tillstår att bedömningar kan bli godtyckliga, men han anser ändå att regeringen ska kunna få makten att utvisa någon. Hellre att tillämpningen av möjligheten blir för bred än för snäv, anser han.

– Bedömer regeringen att det här är någonting som uppenbart strider mot våra intressen, just nu till exempel i den här utrikespolitiska situationen, ja då tycker vi att det är rimligt att personen lämnar landet.

– Och jag menar, det är ju ingen mänsklig rättighet att vara i Sverige om man inte är svensk medborgare.

”Då är det rimligt att personen lämnar landet”, säger Jimmie Åkesson.

Medborgarskap kan dras in

Jimmie Åkesson öppnar nu också upp för att staten ska kunna dra tillbaka medborgarskap för personer som agerar mot rikets intressen.

– En person som har dubbla medborgarskap och uppenbarligen har lojaliteter i en främmande makt till exempel, då kan det vara intressant att titta på, säger Jimmie Åkesson.

Ett beslut om att dra tillbaka medborgarskapet ska fattas av domstol – inte regeringen, poängterar SD-ledaren.

Likväl är det ett steg längre än Tidöavtalets skrivningar om möjligheten att kunna dra tillbaka medborgarskap.

I avtalet är M, KD, L och SD överens om att förslag om att dra tillbaka medborgarskap ska tas fram för personer med dubbla medborgarskap ”som begått systemhotande brottslighet eller vars medborgarskap beviljats till följd av oriktiga uppgifter”.

Utspel påverkar inte Tidösamarbetet

I förra veckan gjorde SD-toppen Richard Jomshof ett utspel som rörde upp stor debatt när han skrev på plattformen X, tidigare Twitter, att Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Riazat ”borde ’flytta från’ Sverige”.

Detta efter att Riazat medverkat i ett radioinslag 2015 där han sa att han inte ville bo bredvid SD:s riksdagsledamöter i ledamotsbostäderna.

Bland andra Liberalernas partiledare Johan Pehrson tog avstånd från uttalandet och kallade det ”sorgligt”.

Men enligt Jimmie Åkesson påverkar sådana utspel från Jomshof inte samarbetet med regeringen.

– Nej, det gör det ju inte. Vi är fyra olika partier och vi har olika utgångspunkter. Samtidigt vet regeringspartierna att frågor om islamism är viktiga frågor för oss och våra väljare. Så de är nog inte särskilt förvånade när företrädare för oss tycker saker i de frågorna.

– I ärlighetens namn så har väl alla partier enskilda ledamöter som gör utspel ibland som kanske är spetsiga eller går utanför gängse ramar, men det hör ju till. I vår relation med regeringen så är det intressanta vad som händer i förhandlingssituationer i första hand och det påverkas inte.

SD-ledaren tonar ner.

Kristersson skickade sms efter moskéutspelet

Även SD-ledaren har stått för uppmärksammade utspel. I höstas väckte Åkesson debatt när han sa att moskéer där det sprids ”antidemokratisk, antisvensk, homofob eller antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället” ska rivas.

Åkesson sa också att symboler som ”tjänar som islamistiska monument”, däribland minareter och halvmånar, helt bör tas bort från stadsbilder runt om i landet.

Efter utspelet rapporterade Expressen, med hänvisning till regeringskällor, att statsminister Ulf Kristersson (M) ska ha haft ett ”uppläxande samtal” med Jimmie Åkesson.

Att det skulle ha skett dementerar Åkesson.

– Ulf skickade ett sms där det stod att han inte höll med, säger SD-ledaren.

Jimmie Åkesson kräver att SD ska sitta i regering efter valet 2026.

Kravet: SD i regering, annars kan Kristersson inte vara statsminister

Efter valet 2026 ska SD sitta i regering, om valresultatet liknar 2022 års resultat. Det är ett krav från SD-ledarens sida.

– Det finns inga argument för att hålla oss utanför.

Beskedet från Åkesson är att SD antingen är med i regeringen efter valet 2026 eller sitter i opposition. Inget nytt Tidöavtal är därmed aktuellt. Släpps inte SD in i regering så blir Ulf Kristersson inte statsminister igen.

Han motiverar beslutet med att det befintliga avtalet ger partiet regeringserfarenhet, något som borde övertyga de andra partierna om att SD är redo för regering.

Dessutom, tillägger han, är hans parti störst i konstellationen.

– Vi har inget intresse av att behålla den här situationen länge.

– Vi är redo att kliva över strömmen på riktigt.

Efter publiceringen av artikeln hör statsminister Ulf Kristerssons stab av sig till Aftonbladet och hävdar att det inte bara handlade om ett sms som skickades från statsministern efter Jimmie Åkessons moskéutspel.

”Det stämmer inte att statsministern bara skickade ett sms till Jimmie Åkesson. Statsministern hade dessutom ett allvarligt samtal med Jimmie Åkesson, där han framförde dels kritik mot själva utspelet, dels kritik mot att regeringen inte informerats om utspelet i förväg”, skriver Kristerssons presschef Siri Steijer i ett sms.