Favorit i MP-valet: Tror hon tar hem det

Maria Davidsson/TT

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-03-31

Blir det Amanda Lind som blir nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet? Här tillsammans med språkröret Daniel Helldén. Arkivbild.

Det drar ihop sig till avgörande om nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet.

Flera tunga distrikt och profiler vill att Amanda Lind tar över efter Märta Stenevi.

Den 28 april avgörs vem som blir nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet. Tre kandidater vill ha jobbet och leda partiet tillsammans med Daniel Helldén.

Alla tre sitter i riksdagen: Amanda Lind, Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen.

Just nu pekar mycket på tidigare kulturministern Amanda Lind, men valet är lång ifrån avgjort.

Väst vill ha Lind

Över hälften av medlemmarna i Västra Götaland, ett av MP:s tyngsta distrikt, röstade i veckan för att Amanda Lind ska ta över som språkrör.

”Hon har visat prov på gott ledarskap både som kommunalråd, partisekreterare och statsråd”, säger distriktsordförande Ulrika Frick i ett pressmeddelande.

Men omröstningen var jämn och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson, som kommer från Alingsås, var inte långt efter med 39 procent. Hon har tidigare fått stöd från MP i Göteborg.

Flera andra distrikt har uttalat stöd för Amanda Lind, som Norrbotten och Gävleborg. Nyligen ställde sig 32 kommun- och regionpolitiker också bakom Amanda Lind. Bland dem fanns kommunalråd från Malmö, Gävle och Uppsala, de tidigare språkrören Lotta Hedström och Eva Goës, samt Henrik Blind, kommunalråd i Jokkmokk, MP:s starkaste fäste i landet.

Fritt val

Stockholm, det tyngsta distriktet, kommer inte att utse en gemensam kandidat. Ombuden får i stället rösta efter eget huvud, precis som i det superjämna valet när Daniel Helldén valdes till språkrör i höstas.

– Jag tror att det finns stöd av olika skäl för olika personer, men jag tror att Amanda Lind tar hem det här, säger distriktets ordförande Patrik Sandström.

Själv stödjer han också Amanda Lind som nytt språkrör.

– Men det är min helt personliga åsikt och inte som talesperson för distriktet. Jag tycker att hon är väldigt kommunikativ och hon går hem brett, vilket Miljöpartiet behöver. Hon är också en kunnig och skärpt person.

Ett annat tungt distrikt – Skåne – har inte satt ner foten ännu. Samma sak gäller för Uppsala som är det fjärde största distriktet.

Valberedningen ska presentera sin kandidat senast den 7 april.

Följ ämnen i artikeln