Frankrike kan bli första land att införa straffavgifter för snabbmode

Publicerad 2024-03-22

Frankrike vill införa lagar mot billigt mode.

Straffavgifter och förbud mot reklam från företag som producerar snabbt och billigt mode. Det vill Frankrike nu lagstifta om. Underhuset i det franska parlamentet har röstat igenom ett lagförslag i syfte att begränsa industrins miljöpåverkan.

De som smutsar ner ska få betala

Frankrike, känd för sina exklusiva Haute Couture-designerhus har drabbats hårt av att kedjor som H&M, Zara och Shein pumpar ut billiga kläder. Lagförslaget i det franska underhuset föreslår nu att klädkedjor som producerar så kallat ”fast fashion” ska få betala en straffavgift på upp till 10 euro, drygt 112 kronor, per plagg till 2030, rapporterar Reuters. En del av de avgifter som företagen betalar in ska gå till märken med större fokus på hållbarhet, för att dessa ska klara sig bättre på marknaden. Företag ska dessutom förbjudas från att göra reklam för dessa billiga varor. Allt för att stävja industrin kring så kallad ”fast fashion”.

Tidigare har Frankrike infört en bonus till de som väljer att laga sina kläder hos skräddare och skomakare och nu vill de ta hårdare tag mot snabbmodebranschen.

Förutom en miljöavgift ska producenterna också tvingas informera konsumenterna om textilproduktionens miljöpåverkan. Förslaget om att begränsa reklam för snabbmode godkändes också, även om det fick kritik från konservativt håll.

Vad som kommer att räknas som snabbmode avgörs bland annat av mängden producerade kläder och vilken omsättning företagen har på nya kollektioner. Enligt Anne-Cecile Violland är kinesiska Shein och företagets ”7 200 nya plagg om dagen” ett exempel på företag som kommer att omfattas av den nya lagen, skriver The Guardian.

– Textilindustrin är en av världens mest förorenande industrier, säger Anne-Cecile Violland från regeringens stödparti Horizon, i intervjun med The Guardian.

LÄS VIDARE