Paul Tilly bygger lyxhus i Marbella: Man kan klara sig på svenska

”Var och varannan bil är svenskskyltad”

Uppdaterad 2022-12-26 | Publicerad 2022-12-25

MARBELLA. Kärleken fick Paul Tilly, 49, att lämna Sverige för en ny karriär på den spanska solkusten.

Den folkkära skådespelaren kämpar fortfarande med spanskan – men konstaterar att han bor i ett svenskt Chinatown i Marbella.

– Här gör vi svenskar exakt det som vi klagar på att andra grupper gör i Sverige.

Klockan närmar sig två på eftermiddagen och Paul Tilly äter en kycklingburgare på ett kafé i området Puente Romano. De sena spanska lunchtiderna har han vant sig vid under de år han bott i Marbella.

– Det finns inget lunchställe som öppnar klockan 11 här, säger han.

Men en anpassning till ett liv med en lugnare och mindre stressad kontinental livsstil har det inte blivit. På Instagram har Paul Tilly tidigare lagt upp bilder på när han spelar golf – men det har han inte tid med längre.

– Nej, jag lever inte ett lugnt liv i solen och tillbringar dagarna på stranden som var lite av ambitionen.

Just nu håller han och fästmön Isabella Staberg på att totalrenovera och inreda ett townhouse i området på uppdrag av en investerare. Huset, som ska ut på marknaden lagom till jul, ligger i ett så kallat gated community (grindsamhälle) i andalusisk stil. Det ska inredas i skandinavisk stil och har vinkällare, uteplats och en gemensam pool i området.

Paul Tilly, 49, lämnade Sverige och hittade en ny karriär på den spanska solkusten.

Du är ju Ica-Ulf med hela svenska folket, det är ett rätt stort hopp till att sälja lyxiga bostäder?

– Ja, det är ett stort hopp absolut, även om det inte är jag som säljer personligen. Men jag har alltid varit estetiskt lagd och älskat att bygga och inreda. Jag byggde om, inredde och fixade tre av mina tidigare lägenheter hemma i Sverige för att jag tyckte det var kul.

”Marbellasvenskar har stekig look”

Men nu är första gången han gör det åt andra än sig själv, som ett jobb. Något han vill tacka fästmön Isabella för, som pushat honom att göra något av sitt intresse. Hon äger bolaget och sköter den marknadsmässiga biten.

– Vi gör båda det vi är bäst på. Jag tror att jag lyckades pricka in en dipp på marknaden varenda gång jag skulle sälja mina lägenheter.

Paret åkte ner 2018 när Isabella fick ett jobberbjudande som mäklare. De har varit tillbaka några vändor, bland annat när sonen föddes. Visst bodde det rätt många svenskar här 2018 – men nu fullkomligen väller de in, konstaterar Paul Tilly.

– Var och varannan bil är svenskskyltad och till och med ett otränat öga kan se en svensk på en kilometers avstånd. De har en speciell look med frisyr och kläder. Många Marbellasvenskar har en lite stekig look, säger han och fortsätter:

– Lite ”det går bra nu”, man gillar livet. Och spelar en jäkla massa padel...

Hans fästmö Isabella är halvspanjorska och pratar flytande spanska, själv kämpar han med att lära sig språket bättre. Men i praktiken går det att leva sitt liv här utan att lära sig det, menar han.

– Det är faktiskt knappt så man behöver prata engelska ens, det är en hel svensk värld här. Nueva Andalucia är som ett svenskt Chinatown här i Marbella.

Paul Tilly friade till kärleken Isabella Staberg under en semesterresa till Menorca 2021.

Är ni en del av den svenska gemenskapen här?

– Ja, vi har många vänner här, många kompisar hemifrån som också har flyttat ner. Det är klart att man tycker att det är härligt att ha sina vänner här.

”Man söker sig till sina egna”

Han säger att många av de svenskar som flyttar ner nu är entreprenörer som kommer med en ny energi och lust att skapa saker.

Svenskar är kanske inte världskända för att vara avslappnade och roliga, men det tycker Paul Tilly visst att vi är.

– Jag älskar svenskar, de är sköna människor och lätta att ha att göra med. Vi har en lite annorlunda humor som bygger på sarkasm men som andra kanske kan ha svårt att förstå och bara tycker är elak.

Att vara invandrare på den spanska solkusten har gett honom ett nytt perspektiv på den svenska integrationsdebatten. I valrörelsen lade till exempel Socialdemokraterna ett förslag om att max hälften av boende i ett område ska vara invandrare.

– Här gör vi exakt det som vi klagar på att andra gör. Man säger ”de är inte integrerade för alla bosätter sig på samma ställe”. Men jag tror man per automatik söker sig till sina egna för att man förstår varandra på ett annat sätt.

– Och nu är man där själv.

”Det är knappt så man behöver knappt prata engelska ens, det är en hel svensk värld här”, säger Paul Tilly, 49.

Paul Tilly är fortfarande Ica-Ulf med hela svenska folket, sex, sju gånger per år kommer han hem till Sverige för att spela in nya avsnitt av de folkkära reklamfilmerna. I övrigt är skådespelarkarriären lite lagd på is just nu.

Blir en del köpare förvånade när de upptäcker att de håller på att köpa en bostad av självaste Ica-Ulf?

– Ja, ibland får de veta det, men slutkunderna är ju inte bara svenskar. Det är såklart roligt om de tycker att det är en kul grej i det hela. Men de är nog mest glada över att ha hittat sitt drömboende i solen.


Aftonbladets Cecilia Vaccari och Anna Sjögren på plats i Marbella, Spanien.