Polisen: ”15-åringar hämtas efter fotbollsträningen för att skjuta”

Publicerad 2023-06-19

Stockholmspolisen ser 11-åringar som utför jobb åt narkotikaförsäljare.

Och 15-åringar som plockas upp efter fotbollsträningen för att utföra våldsdåd.

– Det här har smugit sig på oss, den här eskaleringen som det blev och också den här påverkan från andra länder. Den har vi inte sett förut, säger Erik Widstrand, tillförordnad biträdande regionpolischef i Stockholm.

11-åringar som lockas av narkotikaförsäljare för att utföra jobb och 14-åringar som utför sprängdåd åt kriminella nätverk.

Det är några exempel som polisen lyfter och berättar att de ser ”oroväckande många unga personer” som begår brott.

Just nu bedriver polisen särskilda operationer och satsningar på både regional och nationell nivå i kampen mot den omfattande våldsvågen.

– Vi ser 15-åringar som hämtas från fotbollsträningen för att åka och skjuta någon. Vi ser 14-åringar med automatkarbiner som de knappt kan bära. Det är en bekymmersam utveckling och vi måste tillsammans med andra stoppa utvecklingen, säger Erik Widstrand, tillförordnad biträdande regionpolischef Stockholm.

”Det har smugit sig på oss”

Att 11-åringar är inblandade sticker ut, menar Erik Widstrand.

Enligt honom handlar det om kompisars vänner som kan vara en väg in i kriminaliteten eller att det redan finns i den lokala kontexten – som till exempel i området som de unga bor i.

– Vi ser att föräldrar hör av sig till oss när de ser avvikande beteenden. Man kommer hem med en ny jacka som föräldrarna inte har råd med, då hör man av sig till oss. De hör av sig till oss om barnet umgås i fel kretsar och inte lyssnar på föräldrarna eller rymmer.

– Vi ser också att allmänheten i stort hör av sig till oss på ett mycket mer frekvent sätt än vad man gjorde för en tid sedan.

Ett exempel som Erik Widstrand lyfter är hur polisen har sett hur unga plockas upp efter fotbollsträningen.

– Vi ser att kriminella har hämtat upp unga vid fotbollsträningar och man har åkt iväg för att döda någon, säger Erik Widstrand.

Han är självkritisk.

– Det här har smugit sig på oss, den här eskaleringen som det blev och också den här påverkan från andra länder. Den har vi inte sett förut, säger Erik Widstrand.

Erik Widstrand, tf biträdande regionpolischef Stockholm, chefsåklagare Eva Thunegard och Hampus Nygård, biträdande chef Nationella operativa avdelningenvid en presskonferens på måndagen.

Borde identifierat problemen tidigare

Även Hampus Nygårds instämmer och säger att hela samhället bör vara självkritiska på vilken form utvecklingen har tagit. Han syftar på den organiserade brottsligheten som han menar består främst av våld, kriminell ekonomi och otillåten påverkan.

– Det har tagit för lång tid för oss att identifiera hur stort det här problemet faktiskt är och nu när vi har gjort det så tar det lång tid för oss att ta oss ur det.

Hampus Nygårds betonar att vägen framåt inte enbart är hårdare straff utan även det brottsförebyggande arbetet.

– Det är en minst lika viktigt, kanske ännu viktigare för att det här ska funka. Ska man vara självkritisk så är det så att vi tillsammans borde ha identifierat problemen tidigare och gått hårdare mot det, säger han.

Kan ha hindrat mord

Hur lång tid kommer det ta att vända utvecklingen?

– Det är väldigt svårt att sätta en tidsgräns för det här. Vi behöver verkligen få med oss resten av samhället, skola, socialtjänst i det här jobbet, säger Erik Widstrand.

Cirka 440 personer sitter häktade i ett 40-tal ärenden i våldsvågen, enligt polisen.

Senast i lördags hindrade polisen vad som skulle kunnat bli ett mord i södra Stockholm.

– Vi har jobbat intensivt med att försöka avvärja grova brott, ett cirka 40-tal våldsdåd som skulle kunnat resultera i mord, senast i lördags, i södra Stockholm. Vi träffade två ungdomar, en pistol och annan utrustning som indikerade att de tänkte begå ett grovt brott, säger Erik Widstrand.

Följ ämnen i artikeln