Hon har världens enklaste jobb just nu

Det räcker att Andersson säger ”elpris”

Magdalena Andersson har just nu världens lättaste jobb.

Det räcker med att hon säger ”elpris” så sjunker opinionssiffrorna för regeringen och Sverigedemokraterna.

Att regeringen inte lägger in en motoffensiv är fullständigt obegripligt.

Fredrik Reinfeldt (M) ligger bakom traditionen för partiledare att inte bara hålla sommartal utan även jultal.

Magdalena Andersson (S) har anammat idén och jultalade iklädd tomtemorsvantar i Filmstaden i Solna utanför Stockholm en vecka före julafton.

 

Det handlade, såklart, om elpriserna. Svenska folkets vanligaste samtalsämne just nu. Och också största orosmoln. Kommer pengarna att räcka till elräkningen?

Som oppositionsledare har Magdalena Andersson (S) just nu världens enklaste jobb. Det räcker med att hon säger ”elpris” så sjunker stödet för regeringens tre partier liksom för deras samarbetsparti Sverigedemokraterna.

Så länge regeringen inte bjuder på motstånd i den här frågan kommer Magdalena Andersson fortsätta att ha ett av Sveriges lättaste jobb. Och det gör de inte just nu. De lämnar ”walk over” och bär fram opinionsvinstena på en silverbricka till Magdalena Andersson. Obegripligt.

 

I morgon har regeringen suttit två månader vid makten. Under den korta perioden har stödet minskat för de fyra partierna i regeringsunderlaget. Förtroendet för deras partiledare har också sjunkit och det ännu mer radikalt än för deras partier. Den viktigaste förklaringen är det svikna vallöftet om högkostnadsskydd för skenande elpriser som ännu inte uppfyllts på en enda punkt.

Sedan valet har stödet för de fyra partierna bakom regeringen minskat med drygt två procentenheter medan det ökat för oppositionens fyra partier med tre procentenheter. Resten har sökt sig till övriga partier.

 

I sitt jultal hade Magdalena Andersson tre budskap om elen.

• Hon vill att det ska inrättas en el- och gasräkningsakut där kunder med jättehöga elräkningar kan avbetala på sin skuld.

Förslaget framfördes av Socialdemokraterna redan i valrörelsen men nu tänker man ta upp frågan på finansutskottets nästa sammanträde.

Avsikten är att få till en beställning från riksdagen till regeringen om att inrätta en sådan akut. Det kommer dock inte att gå. Det finns ingen majoritet för förslaget.

•  Socialdemokraterna vill också ha krissamtal med regeringen om hushållens ekonomi. Det är som bekant inte bara elen som ökar i pris.

• De vill också att de övervinster som elbolagen drar in till följd av de höga priserna sänks på något sätt. Bakom den önskan finns ett EU-beslut som unionen vill se infört 1 december. Men i Sverige har det ännu inte skett, regeringen siktar på 1 mars.

Magdalena Andersson (S) jultalade iklädd tomtemorsvantar i Filmstaden i Solna utanför Stockholm.

 

Regeringen har ett starkt behov av att ta initiativ på elprisområdet som minskar stödet för oppositionen och ökar det för dem själva. Hittills har alltså inga tecken på det synts still.

En medelväg skulle kunna vara att tillgodose kravet på en elräkningsakut. Dels för att det är bra, alla hushåll kan inte låna till elräkningen och avbetalning är definitivt bättre än tvångsflytt. Men också för att det skulle vrida ett vapen ur händerna på Socialdemokraterna.