Bengts oväntade fångst – fick en bjässe till ostron

Publicerad 2023-10-04

Bengt och Viktor Klemmings bottenfynd kan göra dem till världsrekordhållare.

Med världens största ostron.

– Det hänger vid bryggan i ett nät som jag tänker att vi kan visa upp för turister som besöker, säger Bengt, 60.

I århundraden har ostronen varit en delikatess, i dag ofta serverad på en isbädd tillsammans med en citronklyfta. För över ett decennium sedan fiskades en bjässe upp i Danmark. Rekordostronet mätte 35 centimeter på längden.

Men nu kan rekordet var brutet med råge.

Trodde det var två

Bengt Klemming, 60, och hans son Viktor Klemming, 29, fick på måndagen nämligen tag på ett ostron som mätte 40 centimeter på längden.

– Jag trodde först att det var två ostron som satt ihop med varandra, men när jag tittade närmare så insåg jag att det var ett enda ostron, säger Bengt Klemming.

Ostronet är en ”Gigas”, även kallad för japanskt jätteostron, och har sitt ursprung från Stilla havet. Det ses som en invasiv art i Sverige där det platta ostronet ”Ostrea edelius” är det naturligt förekommande ostronet.

Vad tänkte du när du plockade upp detta ostron?

– Jag har sett stora ostron förr, 20 till 25 centimeter är inget ovanligt, men den här, det var speciellt. Men jag tänkte inte så mycket på det först så vi åkte hem men sedan började min son göra lite efterforskning på vad rekordet var och det fick oss att åka ner igen för att mäta det.

Går att äta

Trots att jätteostronet är en invasiv art går den fortfarande att äta. Det är även det vanligaste ostronet på restauranger, medan det platta ostronet ses som ett lyxigare alternativ som det finns mycket färre av.

– Det går att jämföra med en Koenigsegg och en Volkswagen. Inget fel på Volkswagen men Koenigsegg är det färre av och ett lyxigare alternativ, säger Bengt Klemming.

Larver från kontinenten

Gigas-ostronet odlas vanligtvis i Frankrike och Nederländerna och därifrån tros larver ha tagit sig till både Danmark och Sverige och blivit en invasiv art. Det kan uppstå problem, något som märkts av i Danmnark redan men som inte märks av lika illa i Sverige.

– De skapar rev vilket riskerar att förstöra stränder i Danmark, men här i Bohuslän iallafall så har vi bra kontroll på den. Den fotplantar sig inte lika snabbt här eftersom våra vatten inte är lika varma som ner mot Danmark och Nederländerna.

Ostronet är jättestort.

Har kontaktat Guinness rekordbok

Finns det något värde på den?

– Inget alls förutom för mig då, men det är klart om jag skulle lägga ut det någonstans så finns det säkert någon entusiast som vill slå till.

Är det vanligt att de växer sig så stora?

– Eftertraktade ostron är inte större än tolv centimeter och odlare låter inte de bli större, men eftersom de här växer fritt i havet så kan de växa sig mycket större. Jag ser ofta stora ostron men inte så stora som 40 centimeter som vi hittade nu.

Vad kommer hända med ostronet härnäst?

– Vi har hört av oss till Guinness World Records och det gjorde vi i dag så vi får se när de kommer men jag har hört att de brukar åka ut på sådant här. Och sedan hänger ostronet vid bryggan i ett nät som jag tänker att vi kan visa upp för turister som besöker. För vi brukar ha lite turistturer där vi fiskar ostron, säger Bengt Klemming.

Följ ämnen i artikeln