Macron kanske smittad vid EU-toppmötet

Kristin Groth/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-12-17

Frankrikes president Emmanuel Macron har testat positivt för coronaviruset.

Det uppges vara väldigt sannolikt att han smittades vid EU-toppmötet för en vecka sedan – där han hälsade på bland andra Stefan Löfven.

Beskedet att Macron insjuknat följs av en omfattande smittspårning. Det är "väldigt troligt" att den franske presidenten ådrog sig smittan när han träffade de andra EU-ländernas ledare i Bryssel förra veckan, meddelar Élyséepalatset i Paris.

Då träffade han Sveriges statsminister Stefan Löfven. De två ledarna stötte armbåge, men bägge bar också munskydd.

På bilder syns Macron mingla med en stor grupp europeiska regeringschefer och ledare. Bland dem Tysklands förbundskansler Angela Merkel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Finlands statsminister Sanna Marin.

Enligt officiella franska uppgifter som EU:s permanente rådsordförande Charles Michels talesperson förmedlat var Macron smittsam från och med i måndags, uppger Stefan Löfvens pressekreterare till TT.

Löfven, som var på samma möte som Macron i fredags, har inga symptom och har efter läkarkonsultation inte fått råd att sätta sig i karantän.

Håller sig hemma

Macron kommer att isolera sig under sju dagar, men fortsätter sitt arbete på distans. Alla hans resor ställs in, bland annat en planerad resa till Libanon nästa vecka.

Presidentens medarbetare försöker identifiera alla han varit i kontakt med för att informera dem om läget. Hans fru Brigitte Macron isolerar sig också, men har inte uppvisat några symtom.

Landets premiärminister Jean Castex isolerar sig eftersom han har träffat presidenten de senaste dagarna. Han har dock inga symtom.

I början av veckan uppgav Macrons medarbetare för tidningen Le Figaro att presidenten testats flera gånger men att han fram till dess inte testats positivt.

Sánchez i karantän

I måndags träffade Macron OECD:s generalsekreterare Ángel Gurría i Paris. På bild tar han den 70-årige mexikanen i hand och lägger andra armen om honom – helt i strid med den franska regeringens käpphäst om att undvika fysisk kontakt, rapporterar Reuters.

Samma dag träffade Macron Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Spanjoren har testat negativt, men meddelar att han likväl kommer att sätta sig i karantän fram till julafton.

Det gör även EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, som en försiktighetsåtgärd efter att nyligen ha träffat Macron. Enligt den information han fått från franska myndigheter anses han dock inte vara en nära kontakt.

Många aktuella

Macron har under den senaste veckan också träffat bland andra Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi och Portugals premiärminister António Costa.

Costa ställde in flera resor och genomgick tester, som dock visade att han inte har smittan, rapporterar den portugisiska nyhetsbyrån Lusa.

Under veckan har Macron också haft lunchmöten med ett tiotal parlamentariker och andra middagar, uppger källor för Reuters. På den punkten har myndigheterna varit tydliga: maximalt sex personer kring varje matbord.

Restriktioner gäller

Frankrike har drabbats hårt av coronavirusets spridning. Över 59 000 människor har enligt Johns Hopkins-universitetet rapporterats döda med covid-19 i landet som har runt 67 miljoner invånare.

Tidigare i veckan lättade landet på restriktioner som införts för att bromsa virusets spridning, men smittan tycks ännu spridas snabbt.

Fortfarande gäller ett utegångsförbud efter klockan 20 och restauranger och kaféer hålls stängda.

Macron är inte den enda internationella toppolitiker som smittats av coronaviruset. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som i våras själv insjuknade i covid-19 och vårdades på intensivvårdsavdelning i några dagar, twittrar en hälsning till Macron efter beskedet:

"Tråkigt att höra att min vän Emmanuel Macron har testat positivt för coronavirus. Vi önskar dig ett snabbt tillfrisknande."

Rättad: I en tidigare version framkom en felaktig uppgift om vem som förmedlat information om Macron till Stefan Löfvens stab.

PODD Kan coronavaccinen leda till ny narkolepsiskandal?

Aftonbladet Daily med Farshid Jalalvand, biträdande forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS