EU-valet: Kandidaterna med lägsta och högsta förtroendet

Publicerad 2024-05-03

Alice Bah Kuhnke är den toppkandidat i EU-valet med både det lägsta förtroendet bland väljarna – och det näst högsta.

Något som kan vara bra, enligt Demoskops opinionschef Johan Martinsson.

– Så länge de relevanta väljargrupperna har stort förtroende så gör det ingenting om du är avskydd av motståndarsidan egentligen.

De kandidater som ligger högst upp på EU-listorna är partiernas viktigaste dragplåster. Och det går, med några undantag, helt okej för de åtta största partiernas toppnamn, enligt en ny förtroendeundersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Jonas Sjöstedt (V) och Alice Bah Kuhnke (MP) är de främsta kandidaterna både vad gäller kändisskap och förtroende, säger Johan Martinsson.

– Kännedomsfaktorn är väldigt viktig för att nå ut.

Miljöpartiet toppar laget med tre kändisnamn – Bah Kuhnke, Isabella Lövin och den före detta tv-meteorologen Pär Holmgren. Samtliga kandidater ligger i topp fem gällande andel av svaranden som har stort förtroende i undersökningen. Samtidigt återfinns alla tre i topp fem av kandidater med lägst förtroende.

I Aftonbladet/Demoskops mätning uppger 98 procent att de vet vem Jonas Sjöstedt är, och 42 procent säger att de har stort förtroende för honom. Här är de fem kandidaterna som respondenterna har störst förtroende för.

I allmänhet är det, enligt Johan Martinsson, så att mer kända kandidater får högre siffror både vad gäller högt och lågt förtroende från väljarna.

Mönstret behöver däremot inte vara särskilt allvarligt för politiker, enligt Johan Martinsson.

– De som saknar förtroende för en kandidat är ofta ändå inte särskilt troliga att rösta på det partiet, säger han.

Jonas Sjöstedt har lika hög kännedom som Alice Bah Kuhnke. Bara 2 procent uppger att de inte vet vem Vänsterpartiets före detta partiledare är. Av de som känner till honom uppger 42 procent att de har stort förtroende för honom, den högsta siffran i mätningen, och 52 procent att de har lågt förtroende. 4 procent har svarat vet ej.

Det viktigaste för ett partis toppnamn är, enligt Johan Martinsson, att förtroendet är högt bland de egna potentiella väljarna.

– Så länge de relevanta väljargrupperna har stort förtroende så gör det ingenting om du är avskydd av motståndarsidan egentligen. Det kan nästan tvärt om vara bra, det kan göra det lättare att få uppmärksamhet.

Toppnamnen det går sämre för

Karin Karlsbro (L) och Emma Wiesner (C) är Liberalernas och Centerpartiets toppkandidater. Karlsbro har redan suttit en mandatperiod i Europaparlamentet, och Emma Wiesner sedan år 2021. Trots det vet få vilka de är.

50 procent av de tillfrågade uppger att de inte känner till Karin Karlsbo och 53 procent att de inte har koll på vem Emma Wiesner är. Det sticker ut, om man jämför med resterande partiers första namn i vallistorna.

98 procent av respondenterna i undersökningen säger att de vet vem Alice Bah Kuhnke är. Av dem säger 64 procent att de har lågt förtroende för henne och 30 procent att de har stort förtroende. Bara 4 procent har svarat ”Tveksam, vet ej”. Enligt Demoskops opinionschef gör det inget att vara avskydd av motståndarsidan så länge kandidaten har stort förtroende i relevanta väljargrupper. Här är de fem kandidaterna till EU-valet som flest väljare sagt att de lågt förtroende för.

– Att bli en nationellt känd politiker i Sverige är ganska svårt om deras enda bas är Europaparlamentet, säger Johan Martinsson.

– Det behöver inte ens hjälpa att vara partiets första namn.

Kandidaterna nästan ingen känner till

Längst ner i förtroende-listan finns generellt de kandidater som också är okända för många.

Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop och docent i statsvetenskap.

Ofta kandidater som inte är toppnamn i partiernas vallistor, enligt Johan Martinsson.

Vad gäller andelen stort förtroende är den endast 4 procent för Svante Linusson (C), Martin Hallander (KD) och Simona Mohamsson (L). Samtliga är respektive partis tredje namn i vallistan. Andelen tillfrågade som uppger att de inte känner igen kandidaten är i Linussons, Hallanders och Mohamssons fall över 60 procent.

I förtroendemätningen gjord av Aftonbladet/Demoskop är dessa fem EU-kandidater de minst kända. Toppar listan gör Centerpartiets Svante Linusson som 66 procent inte vet vem det är.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.