Coronapandemin

Svensk virusforskare: Jag är mycket orolig

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Den nya virusvarianten vållar oro inom forskarvärlden.

Samtidigt råder oenighet om antikroppar och dagens vaccin ger tillräckligt skydd.

– Vi har en ödmjukhet inför svårigheten att stoppa viruset, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell till TT.

Den nyupptäckta varianten av coronaviruset, som fått namnet omikron, väcker oro bland forskare och beslutsfattare.

En viktig fråga är om nuvarande vaccin mot covid-19 kan skydda mot omikron och andra tänkbara varianter som kan dyka upp.

”Skyddar mot ny variant”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uppger för Dagens Nyheter att en ny typ av vaccin kan det finnas inom tre månader, om det skulle behövas.

– I princip samtliga dessa kommer att kunna vara modifierade till att skydda också mot en ny variant av viruset om det skulle visa sig behövas, säger Richard Bergström.

Han får stöd av Pfizers forskningschef, svensken Mikael Dolsten, som räknar med att det dyker upp fler riskmutationer – utöver omikron.

– Vi måste vara förberedda på att det under de två närmaste åren kommer en variant som både är svårare och undslipper vaccinskyddet mer än nuvarande, säger han till Dagens Industri.

Han menar att det i dag finns kunskap för att anpassa sig till och hantera nya scenarion relativt snabbt. Pfizer testar regelbundet sitt vaccin mot nya varianter.

– Nu favoriserar vi att ta en dos till, men om två år kan det vara så att man ska byta mot en annan vaccinvariant. Då kan vi få fram den på under 100 dagar, säger Mikael Dolsten till DI.

Ali Harandi, Göteborgs universitet.

Ali Harandi, forskare och vaccinexpert vid Göteborgs universitet, är dock mycket mer bekymrad över omikron. Det är fullt möjligt att varken antikroppar från en infektion eller vaccination inte skyddar mot den nyupptäckta varianten, menar han. Detta eftersom omikron kombinerar mutationer från deltavarianten, som ökar smittsamheten, med mutationer från alfa- och betavarianterna.

– Jag är mycket orolig, säger Ali Harandi till TT.

”Ersätter deltavarianten”

Han tror det tar betydligt mer tid än 100 dagar innan ett uppdaterat vaccin som klarar omicron finns tillgängligt. All logistik gör att vi får räkna med sex månader. På den tiden kan omikron ha blivit den helt dominerande varianten.

– Givet vad vi vet så borde den spridas väldigt snabbt. Jag tror att den kommer ersätta deltavarianten, säger Ali Harandi till TT.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vill mana till visst lugn.

– Jag har svårt att se att vi skulle vara tillbaka på ruta ett, däremot så är det möjligt att den immunitet vi byggt upp för den här varianten är något sämre än mot tidigare varianter. Vi har en ödmjukhet inför svårigheten att stoppa viruset, säger hon till TT.

ANNONS

Munskydd 30-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från Apohem

Beställ här!

Virusvarianten hittades först i Sydafrika. Bilden är från huvudstaden Pretoria i Sydafrika.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Pfizer

Covid-19