Skyttedal blir etta på KD:s EU-lista

Publicerad 2023-10-13

Sara Skyttedal blir återigen toppnamnet på Kristdemokraternas EU-lista.

Detta efter att partiets fullmäktige röstat för Skyttedal framför den nominerade ettan David Lega under en omröstning på fredagen.

– Jag är enormt tacksam och ödmjuk inför förtroendet, säger Skyttedal på en pressträff.

Kristdemokraternas partifullmäktige samlades på fredagen för att sätta partiets lista till det kommande Europaparlamentsvalet nästa år.

Partiets nomineringskommitté hade föreslagit David Lega som förstanamn, men fullmäktige röstade i stället för Sara Skyttedal – som tidigare petats av kommittén – till att leda partiet i den kommande valrörelsen.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska Sara Skyttedal ha fått 43 röster mot David Legas 33 röster. Det ska också ha lett till att David Lega dragit sig ur listan.

Sara Skyttedal och Ebba Busch under pressträff på fredagen.

Dessutom ska partiets andraplats ha gått till en annan kandidat än den som partiets nomineringskommitté föreslog.

Kommittén ville se Martin Hallander som andranamn, men han förlorade omröstningen mot Ella Kardemark och puttas därmed ner på partiets EU-lista.

Ella Kardemark är i dag kommunalråd i Halmstad.

Partiledaren Ebba Busch bekräftar uppgifterna om toppkandidaterna på en presskonferens på fredagseftermiddagen.

– Jag tror att det här kommer att bli ett utomordentligt starkt lag, säger Busch.

– Jag är enormt tacksam och ödmjuk inför det företroende som jag nu har fått från Kristdemokraternas partifullmäktige i dag, att få fortsätta leda Kristdemokraterna under Europaparlamentsvalet nästa år, säger Sara Skyttedal på presskonferensen.

Den interna processen inom KD har kantats av en dispyt, där mäktiga delar av partiet velat se Sara Skyttedal som ledande namn för partiet. Inte minst ungdomsförbundet KDU har propagerat starkt för att Sara Skyttedal.

Skyttedal hoppade av EU-valet när det blev känt att hon skulle bli petad, men i förra veckan meddelade hon att hon åter ställde upp och att hon ville återta förstaplatsen.

KD-toppen sa då att hon grundade sitt beslut om att återigen ge sig in i valet på ett omfattande stöd som hon fått efter att hon meddelat att hon inte ville ställa upp.

Aftonbladet har sökt David Lega för en kommentar.

Sara Skyttedal.