Internt bråk i KD om Skyttedal – kan fortfarande hamna på EU-listan

Publicerad 2023-10-03

David Lega ska leda Kristdemokraterna i nästa års EU-val – men missnöjet mot att Sara Skyttedal inte fick förstaplatsen är utbrett i partiet.

Bedrägeriutredningen mot Lega har skapat intern debatt.

Aftonbladet erfar att ledande kristdemokrater rustar för att ta strid för Sara Skyttedal när EU-listan snart klubbas.

– Blir det en skarp fråga så vet jag oerhört många som kommer att lägga sin röst på Sara, säger en KD-källa.

När Kristdemokraterna nyligen presenterade sina toppnamn inför europaparlamentsvalet 2024 var stjärnskottet Sara Skyttedal inte med på listan.

Partiets nomineringskommitté ville ha hennes kollega i Europaparlamentet, David Lega, som förstanamn.

Sara Skyttedal accepterade inte andraplatsen och valde att inte ställa upp alls i valet.

”Bekymmersamt”

Men flera ledande kristdemokrater säger till Aftonbladet att frågan om Sara Skyttedals medverkan i valet fortfarande lever.

Förslaget om David Lega som toppnamn har inte tagits emot väl inom partiet, vittnar flera källor om.

– Sara lockar röster från både Moderaterna och Sverigedemokraterna. David Lega tar inte en enda röst utanför vårt parti. Det är jättebekymmersamt, säger en källa.

KD-källor: Missnöje kring Skyttedal efter knarkutspelet

Sara Skyttedal (KD) var inte med på listan då Kristdemokraterna presentade sina toppnamn inför nästa års EU-val.

En partikollega på en central position i partiet håller med.

– Det är många som saknar Sara på platsen. Listan är inte lika tung och det blir ett stort tomrum.

Oro för bedrägeridebatt: ”Livsfarligt”

I samband med att KD presenterade sin EU-lista kunde Aftonbladet avslöja att David Lega utretts för misstänkt bedrägeri av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska utredningen ha rört David Legas hantering av pengar från EU som ska gå till KD-toppens assistenter.

– Att det måste göras en utredning varje gång någon har skickat in en anmälan, så är det ju. Det gäller allt och alla. Så det är väl bra att man utreder att det inte har skett något fel. Men det var också skönt att få svart på vitt att jag inte har gjort något fel, sa David Lega då.

David Lega presenterades som Kristdemokraternas förstanamn inför valet till EU-parlamentet 2024.

Utredningen lades ner, men misstankarna mot David Lega ska ha behandlats under nomineringsprocessen till den nya listan inför nästa års val.

Flera källor inom partiet pekar på avslöjandet om bedrägeriutredningen mot David Lega som en stor förändring i synen på toppkandidaten.

– Det riskerar att bli en debatt som handlar om bedrägeri och illojalitet mot medarbetare istället för sakpolitik och det är ju livsfarligt, säger en toppolitiker inom Kristdemokraterna.

”Var ett skevt provval”

En källa pekar på att partimedlemmarna sannolikt inte kände till bedrägerimisstankarna när provomröstningarna om kandidaterna genomfördes, innan EU-listan togs fram.

– Om folk hade vetat om hur det låg till med bedrägeriutredningen, då tror jag faktiskt att Sara hade vunnit. Alla fakta var inte uppe på ytan när vi gjorde provvalet, säger källan.

– Det var ett skevt provval och resultatet är inte rättvist.

Sara Skyttedal (KD) på Kristdemokraternas Eu-valvaka på Haymarket 2019.

Sara Skyttedal hamnade i blåsväder när hon strax innan årsskiftet i år gick ut och tog ställning för legalisering av cannabis. Det skapade många negativa reaktioner inom KD.

Trots det tror flera KD-källor att David Legas bagage väger minst lika tungt.

– Jag gillar inte narkotikafrågan, men man har frihet att tycka som Sara. Det är ju inte bättre att ha en debatt om bedrägerier än om narkotika, säger en centralt placerad kristdemokrat.

Plenum i EU-parlamentet i Strasbourg.

Nästa fredag, den 13 oktober, ska Kristdemokraternas partifullmäktige spika lista till valet 2024.

En ledande kristdemokrat som Aftonbladet talat med säger att Sara Skyttedal då kommer att tas upp för diskussion, där delar av partiet har som mål att hon ska ges plats ett på partiets vallista.

– Sara diskuteras av många i partiet och många som ska till partifullmäktige kommer att lyfta Sara. Det kommer att bli en ny diskussion, det är jag helt säker på, säger kristdemokraten.

– Blir det en skarp fråga så vet jag oerhört många som kommer att lägga sin röst på Sara.

Står bakom Skyttedal

Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, står bakom Sara Skyttedal som toppnamn på Kristdemokraternas EU-lista.

Ordförande Stefan Sarmes säger att han och förbundet är besvikna på att Skyttedal nu fallit bort.

– Hon är Sveriges bästa EU-parlamentariker. Sara har framgångsrikt lyckats försvara svenska intressen och bedriva en effektiv svensk politik. På det sättet borde det ha varit självklart att ha henne som etta, säger Stefan Sarmes.

– Kristdemokraterna har bra EU-politik. Det talar för ett gott resultat, men det handlar också om företrädare och där ser jag inte en tydlig röstmagnet såsom Sara var.