KD-toppen vill förbjuda bjudresor – som han själv åkte på

Publicerad 2023-09-21

KD-toppen David Lega lät sig bjudas till diktaturen Förenade Arabemiraten – som senare använde resan i propagandasyfte.

Men i somras röstade EU-ledamoten i stället för ett förslag att förbjuda bjudresor.

– Det är jätteviktigt att jag som folkvald kan resa utan att bli misstänkliggjord, säger David Lega.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker David Lega lät sig i januari förra året bjudas på en resa till Förenade Arabemiraten.

Det handlade om fyra nätters övernattning på femstjärniga lyxhotellet St Regis, med milsvid utsikt över Abu Dhabi och Persiska viken. I programmet ingick luncher och middagar på förstklassiga restauranger – allting betalat av diktaturen där politiska partier är förbjudna, homosexualitet kan leda till dödsstraff och sharialagar tillämpas.

David Lega (KD).

”Ångrar inget”

Förenade Arabemiraten använde därefter besöket i sin kommunikation. Enligt regimens officiella nyhetsbyrå WAM så beskrev David Lega sitt besök i mycket positiva ordalag.

”Det finns inte ett enda besök jag ångrar”, sa KD-parlamentarikern enligt nyhetsbyrån.

När Aftonbladet i våras granskade resan, försvarade David Lega både beslutet att åka till Förenade Arabemiraten och att låta sig bjudas på resan.

– Absolut, det är det som är mitt jobb. Det är en diktatur och det är viktigt att när vi är där så framför vi den kritik vi har, sa han och menade att han påtalat problemen med bristande demokrati på plats.

Vill se ett förbud

När Europaparlamentet i somras röstade om olika rekommendationer gällande antikorruption, röstade dock David Lega tillsammans med sitt parti för ett förbud mot resor som bekostas av utländska stater.

– Jag tror att de allra flesta inser att du som sitter i Europaparlamentet ibland måste resa. Men det är också jätteviktigt att jag som folkvald kan resa utan att bli misstänkliggjord. Och då vore det mycket bättre om parlamentet bekostar resorna istället för att vi tvingas få det betalat av utländska staten, säger David Lega.

David Lega (KD)

I det fallet vi skrev om i våras var det en diktatur. Det är väl det som gjorde att man blir misstänkliggjord. Det användes också i deras propaganda. Menar du att man blir misstänkliggjord även om man bjuds av en demokrati?

– Man kan ju bli misstänkligjord för olika saker. Då är det mycket bättre att ha ett system där man inte kan bli misstänkliggjord. Att det finns en budget från parlamentet här i stället så att man inte hamnar i den här situationen, att trots att man följer alla regler över tid som finns, blir misstänkliggjord.

Men menar du att det är inte större risk att bli misstänkliggjord om man åker till en diktatur än om man åker till en demokrati?

– Jag tror i alla fall kan vi misstänkliggjorda på olika sätt överallt, egentligen. Det viktigaste är ju att vi kan fortsätta att utföra våra uppdrag. Och jag kan inte utföra mitt uppdrag som ledamot i utrikeskottet utan att kunna resa till olika länder. När det handlar om Förenade Arabemiraten, ett land som vill närma sig EU, besitter de en nyckelroll när det gäller hela fredsprocessen i regionen, säger David Lega.

Abir Al-Sahlani (C).

Röstade nej till förbudet

Förslaget om ett förbud gick dock inte igenom. Ledamöterna från bland annat tre svenska partier, C, L och SD, valde att rösta nej. Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani menar att ett förbud skulle vara verkningslöst.

– Är du korrupt så finns det ingen lagstiftning, inga regler eller förhållanden som kan stoppa dig från att vara korrupt. När man gör bedömningen att jag åker på den här resan, så gör man också bedömningen att det är värt den risken jag tar – att jag blir uthängd av Aftonbladet eller att jag faktiskt åker dit för ett brott.

Hon menar att det är bättre att satsa på att öka transparensen och kräva bättre redovisning av ledamöterna.

– Vi har ju sett genom åren hur det här med att ha jättestrikta förbud inte har hindrat korrupta politiker från att vara korrupta. Men det som faktiskt har gjort det lättare att utkräva ansvar som har också gjort det farligare att vara korrupt det är ju transparens, regler och krav på redovisning.

Har du låtit dig bjudas på några resor?

– Nej, det har jag faktiskt inte.

Följ ämnen i artikeln