KD:s toppnamn bedrägeriutreddes – diskuterades under nomineringen

Uppdaterad 2023-09-27 | Publicerad 2023-09-26

David Lega.

Kristdemokraternas toppnamn i det kommande europaparlamentsvalet David Lega har utretts av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning.

Utredningen lades ner tidigare i år men ska ha diskuterats i processen när KD:s EU-valslista togs fram.

– Det finns en oro i partiet över den här nomineringen, säger en KD-källa.

På tisdagen stod det klart vilka toppnamn till europaparlamentsvalet 2024 som Kristdemokraternas valkommitté nu nominerat.

Högst upp på listan står David Lega, som suttit i parlamentet i Bryssel sedan 2019. Sara Skyttedal toppade listan förra valet. Hon erbjöds den här vändan en andraplats, men tackade nej.

– Vi har utvärderat både resultatet i medlemsomröstningen och diskuterat i nomineringskommittén och vi kan konstatera att David har ett väldigt starkt stöd i partiet och det hade inte Sara i lika hög grad, säger nomineringskommitténs ordförande Ingemar Kihlström.

Frågan om Skyttedal splittrar

Enligt uppgifter till Aftonbladet var kommittén inte enig om att toppnamnet skulle vara David Lega i stället för Sara Skyttedal. Detta bekräftas av Ingemar Kihlström, som dock inte vill precisera hur fördelningen inom kommittén såg ut.

En centralt placerad person i partiet säger till Aftonbladet att det ska ha varit mycket jämnt när beslutet fattades om att förstaplatsen skulle gå till David Lega i stället för Sara Skyttedal.

– Vi var inte eniga i alla beslut om alla platser. Vi kommer inte kommentera exakta förhållande för varje plats, säger Ingemar Kihlström.

Toppkandidaten bedrägeriutreddes

Urvalsprocessen styrdes av medlemsomröstningar om kandidaterna, men även intervjuer med kandidaterna ska ha vägts in.

Sara Skyttedal.

Sara Skyttedal tyngs av ett tidigare utspel om att legalisera cannabis i Sverige, något som skapade stora konvulsioner i partiet och ledde till att en partisekreterare slutade.

Men även David Lega har bagage som kan tynga ner honom och Kristdemokraterna i den kommande valrörelsen 2024.

Aftonbladet kan nu berätta att David Lega utretts av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, ”Olaf”, efter anmälan om oegentligheter. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra KD-toppens hantering av pengar från EU som ska gå till hans assistenter.

Enligt David Lega är utredningen mot honom nedlagd sedan i våras.

– Den var nedlagd för ett bra tag sedan. Så fort man får in en anmälan så måste man undersöka vad som hänt och inte och de kom ganska snabbt fram till att jag inte har gjort något fel överhuvudtaget, säger David Lega till Aftonbladet.

Att du blev utredd, hur ser du på det?

– Att det måste göras en utredning varje gång någon har skickat in en anmälan, så är det ju. Det gäller allt och alla. Så det är väl bra att man utreder att det inte har skett något fel. Men det var också skönt att få svart på vitt att jag inte har gjort något fel.

Utredningen behandlades i nomineringskommittén

Ingemar Kihlström bekräftar att utredningen har vägts in när David Lega nominerades till förstaplatsen.

– Alla kandidater som vi intervjuade gick vi in på skinnet på, oavsett om det är politiskt eller personligt, säger han.

– Allt som vi visste om, för alla kandidaterna, tog vi upp för att få kandidaternas bild och resonemang.

Enligt en högt uppsatt KD-källa har petningen av Sara Skyttedal och hissningen av David Lega till förstaplatsen i EU-valet skapat svallvågor i partiets inre liv.

– David är på inga sätt en okontroversiell person i partiet. Det finns frågor kring hans ledarskap i Bryssel, så det finns en oro i partiet över den här nomineringen, säger källan.

KD:s lista fastställs av partifullmäktige den 13 oktober.