Hittade sitt namn på ”dödslistan”: ”Fullständig panik”

Publicerad 2023-10-13

Den ”dödslista” som spridits i sociala medier har skapat stor oro för de som namngivits på den.

En av dem som plötsligt såg sitt namn där beskriver en känsla av fullständig panik.

– Jag förstår ingenting. Jag lever ett tråkigt liv, jobbar och är hemma, och känner ingen kriminell, säger personen.

I tisdags morse blev personen som Aftonbladet talat med uppringd av en vän.

Vännen berättade att det publicerats en lista med 41 namn på TikTok – en lista som påstods vara en ”dödslista” – och att ett av namnen, med tillhörande hemadress, var personens.

– Efter det blev jag fullständigt bombarderad hela dagen av människor som hörde av sig och frågade vad det här handlar om. Jag kunde bara svara att jag vet inte heller!

Personen beskriver hur allting började snurra, hur hen drabbades av fullständig panik. När hen även förstod hur stor spridning ”dödslistan” fått blev det hela än värre.

– Jag är en sådan person som är så rädd för allt redan. Jag brottas med katastroftankar och går in på nätterna och kollar så att barnen andas. Så det här har varit fruktansvärt. 

Vem som ligger bakom den nya listan är oklart, även hur seriös den är.

Men enligt Aftonbladets uppgifter tar både de vars namn finns på den, och polisen, den på allvar. Flera på listan ska ha flytt sina hem när listan publicerades och enligt vad Aftonbladet erfar har flera anmälningar om olaga hot upprättats.

Vissa av namnen på listan har kopplingar till gängkriminalitet genom exempelvis släktskap. Men andra verkar ha lagts in helt slumpmässigt.

– Jag förstår ingenting. Jag lever ett tråkigt liv, jag jobbar och är hemma och känner ingen kriminell. Jag kan inte förstå hur mitt namn hamnat där.

Personen säger att de senaste dagarna varit fruktansvärda. 

– Jag har svårt att sova och svårt att tänka på något annat. Jag känner en stor oro när kvällen och natten kommer.

Polis på plats efter en av höstens alla våldsdåd i Stockholm.

Samma dag som den började spridas polisanmälde personen det som hänt. Först i dag kom återkopplingen från polisen.

– De har lovat att de ska försöka hjälpa mig. Min förhoppning är att de ska få tag i den som publicerade listan och att det ska visa sig att den personen inte är kriminell utan någon som gjort detta som ett extremt dåligt skämt, då kanske allt kan återgå till det normala.

Aftonbladet har tidigare varit i kontakt med polisens nationella avdelning. De säger att de inte kan kommentera en lista som florerar på sociala medier men att de generellt kan säga att polisen har ansvar för att skydda människor som blir hotade och har ett arbete är anpassat för att kunna hjälpa människor med olika behov av skydd.

”Vi har, inom ramen för vårt arbete, kännedom om ett flertal olika personer som riskerar att utsättas och möjliga brottsplatser, men dessa utgör en daglig lägesbild som snabbt kan förändras.”

Personen som Aftonbladet talat med ser, precis som alla andra, hur gängkriget skördar allt fler offer. Hur man skjuter personer som inte har något med kriminalitet att göra, hur man ger sig på varandras anhöriga.

– Jag undrar om den som gjort den här listan förstår vilken fara den sätter många människor i. För det som händer i samhället just nu visar ju hur vem som helst kan falla offer.